Tingsrättens dom: 15 års fängelse för bröderna Granholm

Bröderna Richard och Raymond Granholm döms båda till maximistraffet femton års fängelse för bland annat flera mordförsök under polisskjutningarna i Borgå och biljakten i Birkaland. Däremot blir det inte det kombinationsstraff som åklagaren yrkade på som hade gjort att de varit tvungna att sitta av hela straffet. Den yngre brodern frias också för mordförsök på poliserna i Borgå.

Raymond och Richard Granholm under rättegångens första dag.
06.11.2020 15:35 UPPDATERAD 06.11.2020 19:58
Östra Nylands tingsrätt gav på fredagen sin dom i fallet med polisskjutningarna i Borgå i augusti i fjol och den därpå följande biljakten med skottlossning i Tammerforstrakten.
De svenska bröderna Richard och Raymond Granholm döms båda till 15 års fängelse för bland annat flera fall av mordförsök, grovt rån och grov misshandel.
31-åriga Richard Granholm döms för 11 fall av mordförsök. Tingsrätten slår fast att han "avsiktligen försökt döda" de båda polismännen i Borgå, som de lockade med ett nödsamtal till Ölstens industriområde.
Grövst är brottet mot den polisman som Richard Granholm höll fast, riktade ett vapen mot huvudet på med krav att få patrullens tjänstevapen. Då polismannen försökte fly hade Granholm enligt rätten på bara fyra fem meters avstånd skjutit två skott mot honom.
"Brottet visar på total hänsynslöshet mot en medmänniskas liv och hälsa", skriver tingsrätten i sin dom.
"Det har riktat sig mot en polisman i tjänst, skotten har riktats på kort avstånd med en grovkalibrig pistol mot målsäganden som i detta varit läge varit totalt försvarslöst."
Mot den andra polismannen, som försökte retirera, hade Richard Granholm enligt tingsrätten plötsligt på 15 meters avstånd skjutit tre riktade skott.
De båda poliserna skadades, den ena av dem allvarligt.
Också skotten mot de polisbilar som följde efter dem i Birkaland var enligt tingsrätten i de flesta fall mordförsök – förutom i två fall där rätten anser att det handlade om försök till grov misshandel.

Yngre brodern inte medgärningsman i Borgå

Den yngre brodern, 26-åriga Raymond Granholm, döms för nio fall av mordförsök. Han frias vad gäller mordförsök mot poliserna i Borgå.
Enligt tingsrätten var det enbart den äldre brodern som var aktiv när skotten avlossades mot den polis som försökte retirera. Raymond Granholm avlossade skott när den andra polisen försökte fly, men det är enligt tingsrätten att se som grov misshandel.
Enligt rätten har den äldre broderns handlande varit så oförutsett "att medgärningsmannaskap inte kan anses ha uppstått".
Rätten påpekar att åklagaren inte ens har påstått att bröderna på förhand hade planerat att döda poliserna, utan att planen var att utföra ett rån.
Båda bröderna döms ändå till lika stränga straff.
"På grund av att brotten dock varit så grova och så många till antalet, finns det dock ingen annan möjlighet än att döma även Raymond Granholm till ett gemensamt fängelsestraff om 15 år", skriver tingsrätten.
Richard och Raymond Granholm har båda nekat att de skulle ha gjort sig skyldiga till mordförsök. De menar att skotten var varningsskott för att säkra flykten och få poliserna att retirera samt för att få poliserna som följde dem under biljakten att ge upp – inte att döda någon.
De har ändå erkänt grovt rån och händelseförloppet i stort.
Läs också: Så här lockades polisen till Ölstens – skratt och sorglöst visslande under nödsamtalet
Åklagaren har ansett att bröderna förberedde rån genom att försöka få en polispatrull till en annan plats i Borgå tidigare under kvällen, sandgropen i Pirlax, men rätten förkastar det åtalet. Enligt rätten handlade det heller inte heller om tagande av gisslan då bröderna höll fast den ena polismannen, utan det ingår i brottsrubriceringen grovt rån.

Åklagaren överväger överklagan

Åklagaren yrkade på 15 års fängelse och ett så kallat kombinationsstraff som innebär att straffet måste sittas fullt ut. Det straff som nu gavs betyder att de kan friges villkorligt tidigare.
Tingsrätten motiverar beslutet med att kombinationsstraff är avsett vid upprepade brott, men inte under en så kort tidsperiod som här. Dessutom påminner rätten om att bröderna är ostraffade sedan tidigare.
Specialiståklagare Jukka Haavisto säger till HBL att straffet innebär att bröderna som förstagångsförbrytare kan komma ut efter halva tiden. Att tingsrätten dömde till maximistraffet för mordförsök visar enligt honom ändå att rätten ser mycket allvarligt på brotten.
– Att det inte blev ett kombinationsstraff gör att vi kommer att överväga om vi ska överklaga domen eller inte.
Bröderna döms också att betala betydande ersättningar för sveda och värk. Richard Granholm ska ensam betala närmare 32 000 euro till de två polismännen i Borgå och de två bröderna solidariskt över 40 000 euro till de olika målsägandena i fallet.
Dessutom döms Richard Granholm att betala över 63 000 euro till statskontoret och tillsammans ska bröderna ersätta till exempel reparation av polisbilar och skyddsvästar på drygt 25 000 euro.
Läs också: Polisen berättar steg för steg om förra sommarens Borgåskjutning och jakten som följde

Valde att tiga

Richard och Raymond Granholm valde att inte alls uttala sig i rätten, och var också ytterst fåordiga under förundersökningen. Varför de ville komma över polisens vapen och varför de agerade som de gjorde är alltså fortfarande oklart.
Enligt tingsrätten tyder inget på att bröderna skulle vara otillräkneliga eller ha nedsatt tillräknelighet. Därför har rätten inte beslutat om en rättspsykiatrisk undersökning, som åklagaren ville se.
"Det att brotten har varit grova och man inte i förundersökningen kunnat utreda något klart motiv till dem, kan enligt tingsrätten inte utgöra en grund för att utföra en sinnesundersökning", skriver tingsrätten i domen.
Domen kan överklagas till hovrätten.
Artikeln har kompletterats och korrigerats på några punkter: I en tidigare version stod det att Richard Granholm skulle ha dömts till 13 mordförsök vilket inte stämmer, två av dem dömdes i stället som försök till grov misshandel. Dessutom yrkade åklagaren i slutpläderingen på 15 års straff och inte 13 år.
Brödernas färd avslutades efter en biljakt i Birkaland mellan Tavastkyro och Ikalis. Under den avlossade de flera skott.

Polispatrullen lockades till platsen

Två poliser skadades i skottlossningen på Verkstadsmekanikervägen på Ölstens industriområde strax efter midnatt den 25 augusti 2019. Det hela ska ha gått fort och varit över på tre minuter.
Dit hade de larmats med ett samtal till nödcentralen till Verkstadsmekanikervägen i Borgå: "Det är en narkoman som försökt göra ... stjäla min bil".
På söndagskvällen lokaliserade polisen bröderna Granholm till en bensinstation i Tammerfors och en biljakt inleddes. Under den tjugo minuter långa biljakten avlossades flera skott från brödernas bil.
Efter att de slutligen kört på en spikmatta greps de klockan 20.33 mellan Tavastkyro och Ikalis.
Bröderna hade kommit till Borgå från Stockholm på våren och bland annat bott på ett motell i industriområdet. Båda har rötter i Borgå men är svenska medborgare, respektive har dubbelt medborgarskap, och var senast bosatta i Stockholmsområdet.

ANDRA LÄSER