Dvärgskarven skådad i Finland för andra gången någonsin – sågs i Helsingfors och Esbo

I Norden har dvärgskarvar skådats bara två gånger tidigare. En gång i Finland och en gång innan dess i Sverige för över hundra år sedan.

Dvärgskarven är extremt sällsynt i Norden. Den första observationen i Finland gjordes i Siilinjärvi i Norra Savolax i juli 2022, innan det hade den bara noterats i Sverige 1913.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
06.10.2022 12:41 UPPDATERAD 07.10.2022 10:36
För andra gången i år, och någonsin innan dess, har dvärgskarven skådats i Finland. Skarven sågs i morse i Esbo och Helsingfors.
Det är en liten, långsvansad och kortnäbbad fågel.
Arten är extremt sällsynt i Norden. Den första observationen i Finland gjordes i Siilinjärvi i Norra Savolax i juli 2022, innan den bara hade noterats i Sverige 1913.
Fågeln observerades av Mika Teivonen då han var på utflykt till Marens fågeltorn vid Bredviken.
Teivonen såg fågeln flyga över viken. Därefter tros den ha landat någonstans mellan Kägeludden och Drumsö.
Ivriga fågelskådare letade sedan efter fågeln och snart kunde Sami Tuomela upptäcka den i närheten av Drumsö på ön Borstans klippor.
”Minst hundra fågelskådare fick se dvärgskarven. Efter klockan halv ett sågs fågeln lyfta i sydvästlig riktning och har därefter inte skådats igen”, säger Johannes Silvonen, vd för Helsingforsregionens ornitologiska förening Tringa ry.

Den sällsynta dvärgskarven i Sverige sköts

I Baltikum har dvärgskarvar skådats fyra gånger. I Norden har det hänt bara två gång tidigare: 1913 i Sverige, då dvärgskarven ifråga sköts, och i Finland denna sommar.
Dvärgskarven (Phalacrocorax pygmaeus) är en mycket liten kortnäbbad skarv med lång stjärt. Bara ungefär lika stor som en gräsand.
Fågeln häckar i flodmynningar och frodiga sjöar i sydöstra Europa och Centralasien. De närmaste häckningskolonierna till Finland finns i Ungern, Slovakien och Österrike, där arten har spridit sig under de senaste åren.

ANDRA LÄSER