Esbo sparar i dagvård och skola – tjänstemän åkte på hockeyresa till Kanada

Samtidigt som ett omfattande sparpaket planeras i Esbo nästa år reser stadens tjänstemän på skattebetalarnas räkning till Kanada för att följa med ishockeyturneringen World Cup.

Dyr resa. Esbo stads tjänstemän åkte till Toronto för att följa med World Cup.
Niclas Lönnqvist
28.09.2016 12:44 UPPDATERAD 28.09.2016 16:25
Ledningen för Esbo stads idrottstjänster och bildning befinner sig just nu på en studie- och seminarieresa till Kanada samtidigt som ishockeyturneringen World Cup spelas. Med på resan finns idrottsdirektören Martti Merra, samt idrottscheferna Markku Sistonen och Jarmo Ikävalko. Också chefen för Mattby ishall Mikko Kauhanen är med på resan liksom linjechef Ilpo Salonen från utbildningssidan. Enligt bildningschef Sampo Suihko, ska man ta del av hur båtar ska vinterförvaras och hur man bygger en flervåningsishall som finns i Toronto. Ursprungligen skulle resan ske i våras, men tidpunkten ändrades till hösten.
– Det ser ju inte bra ut att resan sker under World Cup, men jag vill understryka att deltagarna själva betalar sina matchbiljetter. Jag kan inte säga varför tidpunkten för resan ändrades, säger Suihko till Länsiväylä.
Det är skattebetalarna i Esbo som står för resekostnaderna som uppgår till 15 000 euro för gruppen. Enligt Suihko har Esbo stad haft ett tioårigt samarbete med administrationen Toronto. HBL har fått del av reseprogrammet som omfattar besök på friluftsområden, ishallar, skateboardparker och skolor på olika håll i provinsen Ontario. Gruppen återvänder hem till Finland på fredag.
Bland förtroendevalda i Esbo väcker resan ingen förståelse. Kurt Byman (Obunden, Sannf) anser att Sistonen och Merra har för lite att göra på sina jobb.
– Det här är inget annat än en kompisresa. Merra och Sistonen gör flera resor årligen på skattebetalarnas kostnad. Jag har begärt en utredning för alla resor de gjort sedan 2010. Det måste bli ett slut på slöseriet av skattebetalarnas pengar, säger Byman.
Fred Granberg (SFP) anser att Martti Merra än en gång kör sitt eget rejs. Det är första gången Granberg hör om resan.
– Att resan sker i samband med World Cup är väl inget underligt när det handlar om Merra, som ju är en hockeykille och före detta tränare för Blues ligalag. Det här skickar definitivt fel signaler när vi befinner oss i ett svårt ekonomiskt läge. Dessutom borde kanadensarna besöka oss för att se hur man vinterförvarar båtar. Vi har inget att lära oss av dem, säger båtägaren Granberg.
Mari Anthoni (De gröna) har inget emot att tjänstemän reser, men hon anser att tidpunkten för resan är illa vald.
– Samtidigt som många oroade lärare och daghemspersonal i Esbo hört av sig till mig med tanke på nästa års sparpaket så dyker en sådan här resa upp i offentligheten. Jag tycker att det är ett bevis på en synnerligen illa tajmning. Att tidpunkten för resan sköts upp till World Cup är också underligt, säger Anthoni.
Hon undrar om resan godkänts enligt stadens regler och om Merra haft befogenheter att godkänna resan för sina underordnade.
HBL har inte nått Merra eller Sistonen för en kommentar. Länsiväylä var först ute med nyheten.

Utdrag ur programmet

Bland annat det här ingick i tjänstemännens besök i Toronto:
Tre timmars besök på ett strandstråk och dess servicetjänster.
Två 1,5 timmes besök på skateboardparker i Toronto.
Två timmars stadstur med buss i Toronto.
Besök i en allaktivitetshall i Newmarket utanför Toronto.

ANDRA LÄSER