Putin till Peking för att stärka banden

Mitt under den akuta Ukrainakrisen beger sig Vladimir Putin till Peking för överläggningar med sin kinesiske motpart Xi Jinping. Experter ser mötet som ett tecken på fördjupat samarbete mellan länderna, som båda kritiseras för aggressioner mot sina grannar.

Vladimir Putin och Xi Jinping vid ett virtuellt möte i december 2021. Arkivbild.
Enligt Li Xin, direktör vid Institute of European and Asian Studies vid Shanghais universitet, förenas Kina och Ryssland i uppfattningen att USA och väst inte visar tillräcklig respekt för ländernas territoriella och säkerhetsmässiga krav och synpunkter.
– USA och andra västländer utövar å ena sidan påtryckningar mot Ryssland kopplat till Ukraina, och å andra sidan mot Kina kopplat till Taiwan, säger han till nyhetsbyrån AP.
– Den typen av hårt tryck från väst kommer bara tvinga Kina och Ryssland att förstärka sitt samarbete.
Li Xin konstaterar att mötet mellan ledarna, liksom Vladimir Putins deltagande vid OS-invigningen senare samma dag, är ett sätt att främja relationen länderna emellan.

Samarbetet växer

Juri Ushakov, utrikespolitisk rådgivare till Vladimir Putin, säger i ett uttalande att mötet markerar en ny nivå i det rysk-kinesiska partnerskapet. Att så är fallet anser även den ryske Kinaexperten Vasilj Kashin.
– Samarbetet länderna emellan kommer att växa stadigt, säger han.
I en artikel publicerad av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina inför fredagens möte skriver Putin att Moskva och Peking spelar en "viktig stabiliserande roll" i globala frågor och bidrar till att göra internationell politik mer "jämlik och inkluderande".

Kritiserar bojkott

Putin kritiserar också "vissa länders försök att politisera idrott", i en uppenbar referens till många staters diplomatiska bojkott av OS med hänvisning till mänskliga rättigheter.
Det är inte minst situationen i den nordvästra regionen Xinjiang, där över en miljon människor ur den muslimska folkgruppen uigurer uppges hållas inspärrade i interneringsläger, som fått många av världens regeringar att avstå från att delta.
Den ryska presidenten, liksom ledare för flera före detta Sovjetstater, har däremot gjort klart att de ämnar närvara.
EU-kommissionens talesperson Nabila Massrali har bemött Putins uttalande om politisering av idrotten.
– Stora idrottsevenemang som OS har ofta en global publik. De kan bidra till att sprida positiva värderingar och främja frihet och mänskliga rättigheter på global nivå. Men de bör inte användas för politisk propaganda, säger hon i en kommentar.
ANDRA LÄSER