Dan Lolax till HBL – satsningen på journalistiken fortsätter

HBL fortsätter att stärka sin journalistik – nu med journalisten Dan Lolax, 46. Som featurejournalist kommer han att hålla ett särskilt öga på Åboland. – Jag är ödmjukt tacksam över att få vara med om HBL:s satsning, säger Lolax.

HBL rekryterar journalisten Dan Lolax och han har Åbo med omnejd som ett av sina bevakningsområden. – Det är bra att HBL vill ha en korrespondent i Åboland, säger han.
Att jobba på HBL är ett toppjobb om man vill vara journalist i Finland, säger Dan Lolax. Så när tillfälle gavs kunde han inte stå emot. Lolax lämnar jobbet som chefredaktör på Kommuntorget för att bli journalist på HBL.
– I de diskussioner som förts har det framkommit vilken typ av satsning HBL vill göra med en i sig redan bra journalistik. Det ska bli spännande att få vara en del av den utvecklingen.
Lolax kommer att syssla med featurejournalistik och i den egenskapen även hålla ett öga på Åboland. Han bor själv i Åbo så det är bekanta trakter för honom.
– Det låter väldigt bra att HBL vill ha en korrespondent i Åboland. Jag tänker mig att vi ska skriva om saker som är obekanta för HBL:s läsare men också närma oss saker som folk tror sig känna till men göra det på ett nytt sätt.
Efter att nyhetsbyrån SPT lades ner 2021 har det förts diskussioner om hur HBL ska bevaka Svenskfinland. Rekryteringen av Lolax kan ses som ett svar på det.
– Det händer mycket i Åbo som är av nationellt intresse, men mitt uppdrag handlar ändå mer om att dyka djupare i hela Åboland. Jag hoppas att det finns funderingar bland HBL:s läsare om vad vi borde skriva om. Det skulle vara fint att få till en dialog.
Lolax kommer också att jobba i Nyland och ha redaktionen i Helsingfors som bas. Född som han är i Jakobstad kan det också bli utflykter till Österbotten.
– Även om man i slutändan är ensam om sin artikel uppfattar jag journalistiken som någonting kollegialt, en lagsport. Så jag ser mycket fram emot att få bli en del av den kunniga HBL-redaktionen.

Du ska syssla med featurejournalistik – men vad är det egentligen?

– En tidning som HBL har olika typer av journalistik. Det mest kännetecknande är nyhetsflödet som uppdateras i snabb takt varje timme. Det ger läsaren ögonblicksbilder av närsamhället, Finland och världen.
– Men det finns också annat i vårt samhälle som tarvar en mer djupgående vinkling. Kanske handlar det om att förklara nyheterna mer ingående. Det kan också handla om att ge en människa utrymme att tala om någonting universellt viktigt. Jag gör gärna personintervjuer som läsarna vill ägna lite tid åt att läsa.
Chefredaktör Erja Yläjärvi ser rekryteringen som ännu ett led i utvecklingen av journalistiken i Svenskfinland.
– Vi är på rätt väg, det visar responsen från läsarna, säger hon.
Lolax börjar på HBL i mitten av april.

Profil

Namn: Dan Lolax
Ålder: 46.
Familj: Frånskild med tre barn.
Bor: I Åbo. Född i Jakobstad.
Bakgrund: Journalist på Yle Åboland 2007–12, Åbo Underrättelser 2012–19, redaktionschef på Kommuntorget 2019–21, chefredaktör 2021–22.
ANDRA LÄSER