Stjärndueller, EM-kval och finlandssvenska medaljhopp

Att EM glimtar bakom knuten ger det där lilla extra åt Kalevaspelen i form av framgångshoppens formbesked och kamper om de sista EM-biljetterna. HBL listar fem grejer att hålla koll på under mästerskapshelgen i Joensuu.

Oliver Helander är guldfavorit i Kalevaspelen och medaljkandidat i EM i München.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
04.08.2022 11:09

Kampen om EM-platser

Vad vore Kalevaspelen utan en kamp om mästerskapsbiljetter i traditionella framgångsgrenen spjut? Också i år är insatserna i herrarnas spjut höga då en trio – Toni Keränen, Toni Kuusela och Topias Laine – kämpar om den sista blåvita EM-platsen.
VM-idrottarna Oliver Helander och Lassi Etelätalo är redan uttagna till EM.
Den tredje EM-biljetten avgörs enligt följande:
Den idrottare av trion som klarar sig bäst i finalen blir uttagen till EM, förutsatt att hans bästa kast mäter minst 82 meter. Om ingen i trion når 82 meter, fattar Friidrottsförbundet ett beslut utifrån säsongen i helhet och potentiella framgångsutsikter. Kalevaspelen väger i varje fall tungt i vågskålen.
Också i damernas slägga har Finland en fulltalig, tre idrottare stark trupp i EM. Finska rekorddamen Krista Tervo och juniorvärldsrekordkastaren, VM-sjuan Silja Kosonen är redan uttagna, men Suvi Koskinen och Sara Killinen slåss om den sista platsen.
Här är utgångsläget simpelt: den som klarar sig bättre i Kalevaspelen åker till München.

Finlands snabbaste man

Av säsongens fyra finländska rekord (i officiella mästerskapsgrenar) har två gjorts på herrarnas sprintsträckor. Inom loppet av en vecka raderade Samuli Samuelsson och Samuel Purola Tommi Hartonens gamla nationsrekord på 100 och 200 meter.
Samuel Purolas färska finska rekord på 200 meter skrivs 20,45. Han är också EM-aktuell i herrarnas stafettlag på 4x100 meter.  
I Joensuu ställer Samuelsson och Purola upp både på 100 och på 200 meter i en glödhet dubbelduell vars vinnare får titulera sig Finlands snabbaste man. I fjol blev Purola dubbelmästare före dubbelsilvermedaljören Samuelsson. Samuelsson vann FM-guld på 100 och 200 meter 2017, vilket betyder att båda två EM-klara sprintrar har chansen att bli dubbla dubbelmästare.

Stjärnduellen

Purola och Samuelsson må vara en intressant duell, men långt ifrån Kalevaspelens högklassigaste kamp om FM-guldet. Den sannolika guldkampen i damernas tresteg mellan Kristiina Mäkelä och Senni Salminen håller nämligen internationell klass. Vi snackar om idrottare som kan klassas medaljkandidater i EM i München.
Mäkelä är i skrivande stund delad tvåa i Europastatistiken med sitt PB 14,48 och var också nästbäst bland européerna i VM i Eugene. Salminen är delad Europasjua med säsongsbästa 14,32, men har potential att segla långt över 14 och en halv meter. Nationsrekordet från i fjol är hisnande 14,63.
Ingendera har tävlat sedan VM och hur formen ser ut inför EM blir superintressant att se.
Kristiina Mäkelä och Senni Salminen möts i en duell om trestegsguldet. 

Stafettlagen

Efter EM-uttagningar och snabbfotade sprintrar går det att ta en lämplig åsnebrygga till stafetter. I EM ställer Finland upp med hela tre stafettlag: i damernas 4x400 meter och i bägge korta stafetter.
Värt att minnas att Finlands sprintherrar skrällde till med hela det blåvita lagets delade bästa EM-placering i Berlin för fyra år sedan då man kom sexa i finalen med nationsrekordet 38,92.
Med tanke på hur snabb nationstoppen varit i år känns framför allt just herrarnas sprintstafett högintressant. Purola och Samuelsson känns givna och Oskari Lehtonen samt Eino Vuori har medverkat i Finlands kvartett i sommar. Santeri Örn, statistiktrea på 10,36, har inte tävlat sedan midsommaren men ställer upp i Joensuu. Kan han bryta sig in i stafettlaget?
Stafettlagen inklusive reserverna spikas på måndag.

SFI-idrottare med medaljvittring

Till sist: finlandssvenska medaljhopp och övriga nämnvärda SFI-idrottare. Två löpare som det lönar sig att hålla koll på är Borgå Akilles EM-laddande Sara Kuivisto och Esbo IF:s Camilla Richardsson. Bägge två siktar på en dubbel i Joensuu. Bägge två har också finlandssvenska rivaler: Kuivisto jagas av IK Falkens Nathalie Blomqvist på 1500 meter medan likaså EM-klara Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, försöker rubba Richardsson på 5000 och 10 000 meter.
IK Falkens Nathalie Blomqvist försöker utmana Sara Kuivisto på 1500 meter.
Längdhopparen Kristian Bäck öppnar säsongen, samma gäller Esbo IF:s Oskari Mörö som satsar på 400 meter slätt. Banvarvet är en riktig SFI-gren då bland annat Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto och HIFK:s regerande finska mästare Erik Back hör till medaljkandidater.
I sjukampen slåss Akilles Amanda Liljendal och Esbo IF:s Jessica Rautelin i högsta grad om medalj precis som Saga Andersson i en potentiellt ytterst högklassig stavfinal.
Och så förstås Oliver Helander. Överlägsen guldfavorit och Finlands största medaljhopp i EM i München. Spännande – och nervöst – att se hurdan den skadeförföljda spjutstjärnans form är.

ANDRA LÄSER