Paavo Väyrynen hoppfull – övertygad om att han blir president

Europaparlamentariker Paavo Väyrynen försöker samla in de 20 000 namn som behövs för att ställa upp i presidentvalet via en valmansförening. Går det inte vägen, återvänder Väyrynen i vår från Europaparlamentet i Bryssel till riksdagen.

Paavo Väyrynen
19.10.2017 11:18 UPPDATERAD 19.10.2017 13:55
Veteranpolitikern Paavo Väyrynen är inte den som ger sig i första taget. Han anser att det inte skulle bli något riktigt presidentval med de kandidater som nu står till buds och tänker därför ställa upp i valet. Eftersom Väyrynen har brutit med sitt gamla parti Centern är han tvungen att nomineras via en valmansförening som för stunden försöker samla ihop de 20 000 namn som behövs.
Väyrynen är missnöjd med hur president Sauli Niinistö har lett landet under sin första period och tycker att Finland under Niinistös tid har bedrivit en utrikespolitik som har gjort Finland allt mer allierat. Särskilt grämer Väyrynen sig över att Finland har slutit ett värdlandsavtal med Nato och tillsammans med Frankrike propagerar för ett gemensamt EU-försvar, vilket i slutändan gör EU till en militärpakt och Natos europeiska pelare.
Väyrynen kallade på torsdagsmorgonen till en presskonferens där han tillkännagav sina planer och gav ut boken Suomen linja 2017 (Finlands linje 2017). Han passade också på att kritisera EU och euroområdet.
– EU håller på att utvecklas mot en federation och därför borde presidentkandidaterna klart säga hur de tänker försvara vår nationella suveränitet.
Väyrynen passar också på att kritisera Sauli Niinistö för att han i somras lade sig i inrikespolitiken på ett sätt som inte hör till presidenten då Niinistö blandade sig i den regeringskris som blossade upp i och med att Jussi Halla-aho valdes till partiordförande för Sannfinländare och hade synpunkter på vem som skulle ha efterträtt Timo Soini som utrikesminister.
Om Väyrynens storstilta planer att bli president mot för modan skulle gå i stöpet, vilket han ser som ytterst osannolikt, tänker han ta sikte på att nästa riksdagsval. I så fall återvänder han under våren till riksdagen, dit han invaldes 2015, men valde att stanna kvar som europaparlamentariker i Bryssel.
Väyrynen vill inte säga om han blir riksdagsledamot redan på vårvintern eller framåt sommaren 2018 ifall presidentdrömmarna går i kras. Men i så fall återvänder han som en enmansgrupp och representant för sitt eget Medborgarparti. Partiet grundades 2016 efter att Väyrynen hade hamnat på kollisionskurs med Centern vars hedersordförande och medlem han fortfarande är.
Vid presskonferensen säger Väyrynen att han inte kommer att höra till regeringspartierna och inte heller till oppositionsgruppen, utan tänker utgöra vad han kallar "en opposition mot oppositionen".
Strax innan presskonferensen mejlade Väyrynen riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C) och förvarnade honom om sina planer att återvända till riksdagen ifall han inte blir president.
– Men det finns ett sätt för Kärnä att stanna kvar i riksdagen: genom att verka aktivt i min kampanj och se till att jag blir president, säger Väyrynen.

ANDRA LÄSER