Helsingforsrestauranger satsar på klimatvänliga måltider

Måltider som orsakar mindre utsläpp ska serveras på ett femtiotal restauranger i huvudstadsregionen fram till slutet av november.

En klimatvänlig måltid orsakar lägre koldioxidavtryck. Arkivbild.
HBL
27.10.2021 15:36 UPPDATERAD 29.10.2021 11:32
Ett femtiotal restauranger i huvudstadsregionen kommer att servera klimatvänliga måltider under en månad. Det rör sig om minst en måltid per dag.
Projektet är en del av Forum Viriums kampanj med namnet Mission Zero Footprint.
En klimatmåltid har lägre koldioxidavtryck och kommer att vara märkt med en blåvit symbol. Systemet testas i en månad, fram till den 28 november. Men tanken är att restaurangerna ska kunna fortsätta servera de klimatmärkta måltiderna även efter provperioden.
För att en måltid ska klassas som klimatvänlig får koldioxidavtrycket för produktionen av råvarorna vara max 1,0 kilogram koldioxidekvivalent (CO2e). Det är klart lägre än genomsnittet för en måltid i Finland. Just nu är avtrycket 4,8 kilogram CO2e per finländare om dagen när det gäller mat.
Enligt Sitra borde koldioxidavtrycket orsakat av mat minska med 60 procent om vi vill nå framtidens klimatmål. Ett sätt att minska avtrycket per måltid är att äta mer växtbaserat.
Här kan du se vilka restauranger som deltar i projektet.

ANDRA LÄSER