Trio Systrafolk turnerar i Åbolands skärgård

Gamla folksånger sjungna i fiskebodar och torp vaknar till nytt liv när Trio Systrafolk åker ut på skärgårdsturné i Åboland.

Tillbaka till rötterna. Trio Systrafolk gör nya arrangemang på gamla unika folksånger från skärgården. Gruppen består av Victoria Lindqvist och Linda Sundberg (till höger). Stella Wahlström (till vänster) deltar inte i skärgårdsturnén utan har ersatts av Theresa Laurikka.
Trio Systrafolk består av Victoria Lindqvist, Linda Sundberg och Theresa Laurikka, tre musiker vars vägar i vintras korsats på Svenska Teaterns scen där de tillsammans har uppträtt under visaftnar. Då föddes tanken på att tillsammans väcka till liv en del av den åboländska visskatten under en sommarturné.
– Vi kommer att sjunga gamla folksånger som härstammar från Åbolands skärgård. Vi har alla en stark kärlek till skärgården och till de finlandssvenska rötterna, som finns i fiskarsamhället, säger Linda Sundberg, mest känd som tidigare programledare i Buu-klubben.

Skärgårdsturné

12 juli Korpoströms skärgårdscenter klockan 19
13 juli Nötö Kyrka klockan 19
14 juli Nagu Kyrka klockan 19
15 juli Bengtskärs fyr klockan 15.30
16 juli Hitis kyrka klockan 16
17 juli Farmors Café klockan 13
Sundberg har i vinter dykt ned i Svenska litteratursällskapets arkiv och hittat en gammal bok, som gjort stort intryck på henne – Visor från Åbolands skärgård.
– Där finns så många pärlor. Vistraditionen var ju tidigare en muntlig tradition, men i den här boken har ballader ända från 1700-talet tecknats ned, tillsammans med nya sånger och visor från 1800-talet. Vi har gjort om dem i nya arrangemang, berättar Sundberg.
Många av visorna är skrivna av Svea Jansson och trion har speciellt fastnat för dessa visor. Men de kommer också att sjunga lite kändare sånger, som En sjömansbrud ska blåklädd gå.
– Det är ljuvligt att få sjunga dessa gamla visor, man får en djupare kontakt med rötterna. Vi försöker vara närvarande i sångtexterna och förmedla det budskap de har. Jag får kraft från dessa gamla skärgårdsballader!
Trio Systrafolk är en ny grupp och skärgårdsturnén är den första som de gör. Att den går just till Åboland förklaras av att både Lindqvist och Sundberg känner sig hemma där.
– Victorias mammas hemgård finns i Nagu så hon har tillbringat sina barndomssomrar där, medan vi har vår sommarstuga i Rosala, säger Linda Sundberg.
Konserterna hålls under nästa vecka, främst i kyrkor som ofta har bra akustik och lämpar sig för a cappella-musik, men också i skärgårdscenter, vid en fyr och i ett kafé (se faktarutan). Inträdet är fritt, men trion säljer programblad för 10 euro vid dörren.
– Sångerna är inte kyrkliga i sig, även om gud och skaparen nämns i en del. Vissa visor kan faktiskt vara ganska rakt på sak, de handlar om jungfrur och sjömän och ibland har vi tvingats fundera på vilka som lämpar sig att framföra, säger Sundberg.
ANDRA LÄSER