Blunda inte för den humanitära krisen i Syrien - det får allvarliga konsekvenser, säger Unicefs finländska Syrienchef

Efter 11 år av strider fortsätter kriget i Syrien. Hälften av landets barn har inte möjlighet att gå i skola medan tusentals fortfarande är strandade i läger. – Kriget i Ukraina prioriteras globalt just nu och kan betyda att resurserna som riktas till Syrien minskar. Om vi glömmer krisen i Syrien kommer det att ha långtgående och omfattande konsekvenser, varnar Unicefs chef i Syrien som besökte Helsingfors.

– Förstås är Unicef en organisation med mycket byråkrati, och ibland blir man frustrerad över att processer tar tid. Det jag ändå uppskattar med Unicef är att vi jobbar med system som har en bredare påverkan istället för små projekt. En orsak till att jag har jobbat sedan 1998 för Unicef är att det fungerar, säger Bo Viktor Nylund, Unicefs chef i Syrien.
Anna Korkman
18.04.2022 06:00 UPPDATERAD 18.04.2022 09:36
Före Ukrainakriget bombade ryska styrkor skolor och sjukhus i Syrien under flera års tid. Landet ligger fortfarande till stor del i ruiner. Trots att man inte kan jämföra konflikter har många experter pekat ut likheterna i Rysslands krigsstrategi i Syrien och Ukraina.

ANDRA LÄSER