Ungdomsparlamentet: Ministrarna tog ungas frågor på allvar

Knappt 30 ungdomsparlamentariker av 199 fick ställa aktuella frågor till ministrarna i regeringen. På morgonen under frukosten i riksdagen såg Norsen-eleverna Helen Laitinen och Alex Borgström framemot att bekanta sig med riksdagen och höra de andra parlamentarikernas frågor.– Det är en laddad stämning men jag har en positiv inställning inför dagen, konstaterade Helen Laitinen.

Det var allvarliga miner när de 199 ungdomsparlamentarikerna bänkades sig riksdagens plenisal för en frågestund där ministrarna i regeringen stod för svaren.
23.03.2018 16:22 UPPDATERAD 23.03.2018 19:22
Klockan 12 steg alla i rikssalen upp då talmannen Paula Risikko trädde in i salen. Risikko slog tre gånger med talmansklubban i bordet och det blev tyst i salen.
Talman Paula Risikko (Saml) ledde ordet i ungdomsparlamentet precis som hon gör när riksdagen har plenum.
– Bästa representanter för ungdomsparlamentet, jag önskar er varmt välkomna, sa talmannen.
Alex Borgström från Grundskolan Norsen fick ställa en fråga om Finlands hållbarhetsproblem och varför Finland stänger gränser till invandringen då det kunde främja ekonomin och den låga nativiteten. Inrikesminister Kari Mykkänen och finansminister Petteri Orpo svarade på frågan.
Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) svarade på Alex Borgströms (Nors) fråga om landets hållbarhetsproblem och invandringen.
Enligt Mykkänen hade Finland tredje mest asylsökande i Norden under åren 2015-2016 och att asyl har beviljats till ett rekordstort antal, men för att lösa problemet på den låga nativiteten och för att främja ekonomin borde antalet vara dubbelt större.
Ungdomsparlamentarikerna kunde inte bestämma sig om kollektivtrafiken borde vara gratis för unga.
Orpo säger att vi har en åldrande befolkning som behöver vård och hjälp så att anställa invandrare och få sysselsättningsgraden högre genom att anställa så många som möjligt som är kapabla och tillräckligt gamla skulle vara en lösning.

Kollektivtrafik, körkort och dödshjälp

Ungdomsparlamentarikerna fick också rösta om tre frågor – skall unga få åka gratis kollektivtrafik, skall man få körkort som 16 år och ska eutanasi legaliseras? När det gäller frågan om gratis kollektivtrafik föll rösterna jämnt, körkortsåldern vill parlamentarikerna att ska hållas vid 18. Eutanasifrågan var en svår nöt att knäcka men parlamentet röstade ja med 23 nedlagda röster.
Alex Borgström och Helen Laitinen representerade grundskolan Norsen i ungdomsparlamentet.
Katarina Korkman från Winellska skolan i Kyrkslätt ställde frågan om regeringen kommer att arbeta för att erkänna tredje juridiskt kön. Hon fick svaret att man genom personnummer försöker utveckla ett tredje juridiskt kön. Frågan är rykande aktuellt då det i dag arrangerades en demonstration för att translagen ska förnyas.

ANDRA LÄSER