Tvåspråkiga Essi Unkuri är årets Miss Finland

Varför behöver vi skönhetstävlingar? Årets vinnare av Miss Finland, Essi Unkuri, säger att tävlingen handlar mer om personlighet och representation och mindre om utseende än tidigare.

Essi Unkuri kunde inte hålla tillbaka tårarna då det stod klart att hon blir årets Miss Finland. Hon är glad att deltagarnas personlighet är viktigare än utseendet i tävlingen nu för tiden.
Jonatan Sparv
19.09.2021 10:23 UPPDATERAD 20.09.2021 13:04
Vasabördiga Essi Unkuri kröntes i går kväll till Miss Finland. Hon har nyss vaknat när HBL ringer upp henne på söndagsmorgonen.
– Jag har inte riktigt fattat det ännu. När jag vaknade hade jag fått hundratals meddelanden och gratulationer. Det känns underbart, säger Unkuri.

Vad betyder titeln för dig?

– Massor. Det är något jag jobbat för väldigt länge. Det känns verkligen bra att mitt hårda arbete har gett resultat och att det uppskattas.

Varför behöver vi skönhetstävlingar?

– Nu för tiden är Miss Finland inte enbart en skönhetstävling, utan det handlar mer om representation. Domarna tittar på ens aktivitet på sociala medier, hur man beter sig på scenen, hur man pratar och så vidare. Ens personlighet är väldigt viktig. Utseendet har i slutändan inte så stor betydelse för hur det går i tävlingen.
– Miss Finland är en traditionell tävling som funnits i 90 år. Den har gett mig bra erfarenhet för framtiden, säger Unkuri.

Hur ser du på din framtid?

– Vi får se. I dag har jag i alla fall fullt upp, även om jag inte riktigt vet vad som kommer hända, skrattar Unkuri.
– I december kommer jag åka till Israel för att tävla i Miss Universum, vilket känns helt overkligt. Det finns mycket jag behöver göra innan dess.
Essi Unkuri deltog i Miss Finland 2017. Då blev hon vald till publikens favorit, och så även i år. Hon är tvåspråkig och tror att det var till hennes fördel i årets tävling.
– Jag vill tacka alla svenskspråkiga som har röstat på mig. Det är en stor ära att få representera de båda inhemska språken.

Essi Unkuri

Ålder: 23.
Bor i: Helsingfors.
Uppvuxen i: Vasa.
Har studerat: Marknadsföring.
Jobbar med: Driver företag som säljer presets, en typ av redigeringsfilter för fotografier i sociala medier, tillsammans med pojkvännen Viljami Harjuniemi.
Aktuell med: Vinnare av Miss Finland 2021. Ska delta i Miss Universum i december.

ANDRA LÄSER