IL: Vd:n som härjade på Baltic Princess döms i rätten – blåste 1,8 promille

Den verkställande direktören som skapade rubriker med sin bärsärkagång på fartyget Baltic Princess och senare på Gran Canaria döms nu för grovt rattfylleri.

Mannen som slängde möbler överbord från Baltic Princess i december döms för grovt rattfylleri. Rättsfallet handlar om en tidigare incident i centrala Tammerfors.
Tobias Petterssontobias.pettersson@hbl.fi
22.03.2023 16:34 UPPDATERAD 22.03.2023 23:41
Den 26-åriga vd:n för ett byggföretag i Birkaland som i början av december tillsammans med sitt resesällskap kastade fåtöljer och bord i Östersjön från fartyget Baltic Princess och urinerade på bastuugnen döms i rätten, skriver Iltalehti.
Den aktuella domen i Birkalands tingsrätt handlar emellertid inte om incidenten på Baltic Princess, utan om grovt rattfylleri under en nattlig bilfärd i centrala Tammerfors i mitten av november.
Vaktmästaren vid baren där bilen stannade såg en berusad man stiga ut på förarsidan och larmade polisen. 
Mannen hade 1,8 promille alkohol i blodet och fick tillbringa natten i häktet. Bilder från en övervakningskamera visade att det var den åtalade som steg ut på förarsidan. 
I rätten hävdade mannen enligt Iltalehti att det var hans tvillingbror som körde bilen. Men förklaringen gick inte hem i rätten, bland annat för att mannen själv ska ha haft bilnycklarna i fickan.
Rätten ansåg att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri och framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet. 26-åringen döms till 50 dagars villkorligt fängelse och 30 dagsböter. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.
Mannen har också tidigare dömts för trafikförseelser. I april 2022 körde han bland annat 220 kilometer i timmen på ett vägavsnitt där hastighetsbegränsningen var 100 kilometer i timmen. Den gången dömdes han till tre månaders villkorligt fängelse för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
Den verkställande direktören väckte också uppståndelse på turistorten Playa del Inglés på Gran Canaria i januari. Tillsammans med sitt entourage gick mannen så hårt fram i sitt festande att sällskapet blev utslängt från sitt hotell. Gruppen på fyra finländare ska bland annat ha vandaliserat hotellets simbassäng och kommit i gräl med hotellgrannarna.
26-åringen konstaterade då att sällskapet kunde ha agerat på ett ”sakligare sätt”. Han säger till Iltalehti att byggföretaget gått miste om kunder på grund av uppståndelsen.

ANDRA LÄSER