Insändare: Lätt att skylla på skärmen – vem visar vägen?

29.06.2022 15:15
Gemensam tid med lugn och ro behövs för att vi alla skall kunna varva ned, lyssna på varandra och vara närvarande. Vi lever i en skärmtid och bemötande och samvaro på olika plan är viktigt. Vi behöver även tid där skärmen inte kommer emellan.
Sommarlov med mer fritid väcker oro hos en del familjer och vuxna. Barn tenderar att sitta med telefonen eller spelkonsolen ifall det finns en chans eller inget att göra. Det kan vara svårare att hålla samma regler som under skoltiden, vilket kan skapa osämja. Sömnen kan störas, simmandet intresserar inte alltid och rutiner ändras. Det är lätt att skylla på skärmen och säga att barn inget annat gör än stirrar blint. Men då glömmer vi bort att vännerna finns i spelen, barnen chattar med kompisarna och det finns en hel del trevligt innehåll som man kan lära sig av och bli inspirerad av. Vissa barn bakar efter recept som man sett på Youtube. Det är även väldigt viktigt att vara ute och röra på sig, äta regelbundet, sova tillräckligt och ha sociala kontakter.
Men kan man som vuxen kräva av barn det som man inte själv kan hålla? Kan du vara utan telefon, padda och dator när någon säger till? På riktigt? Jag måste erkänna att jag själv ibland har svårt att lägga telefonen åt sidan.
Kan man som vuxen kräva av barn det som man inte själv kan hålla? Kan du vara utan telefon, padda och dator när någon säger till? På riktigt?
Barn skall tåla tristess, det hör till mognaden. Det skall även vuxna, men hur många gånger har inte vi vuxna blivit fast för att skrolla i bussen, tåget, matbordet, kassakön eller knappa in ett ”viktigt” meddelande när barnen vill fråga något som känns viktigt för dem i stunden. Skärmen tillför oss bland annat nyheter, intressant innehåll och sällskap. Vi vuxna är rollmodeller för barn och unga och lärandet och tillvaron börjar från att vi visar hur reglerna fungerar och följer dem. Barn har svårt att följa regler som inte gäller vuxna, regeln blir otydlig och inte rättvis. Å andra sidan har barn sommarlov och kan slippa vara ensamma ifall man får spela med vänner och byta tankar mellan spelen. Det är roligt!
Det är väldigt viktigt att prata vardag med barnen, fråga vem man träffat på nätet, ute på gården eller i träningen. Ett bra sätt att dela vardagen är att spela tillsammans och låta barnen lära en. Tänk om man skulle göra roligt Tik Tok-innehåll tillsammans och få skratta och ha riktigt skoj. På köpet kan man gå igenom hur man gör innehåll och diskutera hur videon sprids på nätet. För barn finns ingen ”riktig värld” och ”spelvärld”, vi lever i en enda värld som ger oss möjligheter och utmaningar.
Skulle vi som vuxna kunna visa vägen?
Annukka Såltin, sakkunnig, Pelituki

ANDRA LÄSER