Fotbolls-EM för damer en av Yles största sportproduktioner

Målvakten och lagkaptenen ja Tinja-Riikka Korpela.
05.07.2022 15:15 UPPDATERAD 05.07.2022 17:02
Kaj Ahlsved skriver i sin krönika (HBL 29.6) att Yle behandlar kvinnliga fotbollsspelare ojämlikt då bolaget valt att inte ordna en låttävling för det finska damlaget i fotboll, Helmarit, medan det för det finska herrlaget i fotboll, Huuhkajat, ordnades “Huuhkajaviisut”. Ahlsved hoppas även att Yle väljer att spela Emilia Ex' låt ”Helmarit” under kommande EM-sändningar.
Låten “Helmarit” spelades de facto på Yle TV2 redan i april när Finland spelade en VM-kvalmatch mot Georgien på hemmaplan. Låten kommer även att höras i Yles sändningar under de kommande veckorna i samband med att EM-turneringen drar i gång.
Finska Yle Urheilu har även varit med i att skapa musikvideon till Helmarits EM-låt genom att överlåta bildmaterial.
Jämställdhet hör till Yles grundläggande värderingar och vi främjar den i de innehåll vi producerar. EM i fotboll för damer är en av årets största produktioner för finska Yle Urheilu och svenska Yle Sporten. Sett till omfattning, personal- och innehållsmängd motsvarar det insatserna under fjolårets EM-turnering i fotboll för herrar.
I fråga om specialinnehåll, dit exempelvis "Huuhkajaviisut” eller dokumentären Med Helmarit på väg mot drömmen om EM räknas, bygger vi alltid vårt innehåll utgående från produktionen. Det här innebär att vi inte automatiskt upprepar innehåll från en produktion till en annan, utan vi skapar unikt innehåll för bägge fotbollslandslag. Utöver ovannämnda dokumentär har vi bland annat fått följa landslaget i serierna Häng med Helmarit och På resa med Helmarit. Under det senaste året har vi även brett bevakat Finlands resa mot EM i våra kanaler, bland annat i samband med otaliga kvalmatcher inför EM och under landskamper.
EM-turneringen inleds med en specialsändning den 5 juli på Yle TV2. Efter sändningen visar vi även dokumentären om Helmarit. Vi sänder samtliga 31 matcher, följer Helmarit på plats under matcherna, i studion sitter en imponerande mängd experter och vi har även i större utsträckning än tidigare skapat innehåll tillsammans med de övriga nordiska public service-bolagen och internationella toppspelare. Samtliga matcher har både svenskt och finskt referat och kan följas på Yles kanaler, Yles webbplatser och i Yle-appen.
Kristiina Kekäläinen, ansvarig producent
Antti Ennekari, huvudproducent för fotbollsinnehåll

ANDRA LÄSER