Bogomoloff varnade för "balkanmörka" män – fullmäktigegruppen diskuterar saken nästa vecka

Vice ordförande för stadsfullmäktige i Helsingfors Harry Bogomoloff (Saml) orsakade storm på sociala medier med ett uttalande om mörka män i parken i en Facebookgrupp för Brändöbor. På tisdagen bad Bogomoloff om ursäkt, men ärendet är inte slutbehandlat.

Stadsfullmäktiges vice ordförande Harry Bogomoloff hamnade i hetluften efter ett inlägg om mörka män på Facebook.
"I strandparken (norra stranden) rörde det sig på kvällskvisten tre balkanmörka män utan att det verkade finnas någon orsak för dem att befinna sig där. Detta som information åt alla".
Så skrev Harry Bogomoloff i måndags i en sluten Facebookgrupp för Brändöbor. Inlägget spred sig under tisdagen snabbt på sociala medier och drog i gång en kritikstorm.
Bland annat Brigita Krasniqi, som kallar sig själv för en balkanmörk kvinna, lyfte upp kommentaren på Twitter och taggar med vardagsrasism.
De grönas riksdagsledamot och ledamoten i stadsfullmäktige Ozan Yanar delade Bogomoloffs inlägg på Twitter och kommenterade.
– Hur är det möjligt att vice ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige använder ett dylikt språk. Hur ser han månntro på oss "mörka" män i stadsfullmäktige om attityden är denna. Vilka åtgärder kommer Samlingspartiet att ta till?
Vänsterförbundets fullmäktigeledamot Suldaan Said Ahmed skriver för sin del på Twitter att Bogomoloff inte har hans förtroende som stadsfullmäktiges vice ordförande.
– Det är helt ofattbart att en sådan här människa, som piskar upp hat och rädsla, är vår vice ordförande i Helsingfors stadsfullmäktige, skriver Ahmed.
Bogomoloff kommenterade själv sitt inlägg för STT.
– Jag anklagar ju inte någon för något. Det här är en grupp där det under årens lopp informerats om misstänkta utländska män i utländska bilar, om misstänkta typer i allmänhet. Det här är ju en helt normal verksamhet, kommenterade Bogomoloff till STT under tisdagen.
Han ser inget rasistiskt i inlägget.
– Jag förstår inte dem som tolkar in något rasistiskt i detta. Ordvalet blev kanske inte det bästa möjliga men jag anklagar ju ingen. Jag har inget att tillägga, sade Bogomoloff under tisdagen.
Senare på tisdagseftermiddagen bad han ändå om ursäkt i samma slutna Facebookgrupp, i ett inlägg som citeras av Helsingin Sanomat.
– Jag ber om ursäkt för min uppdatering 7.5 i Kulosaaren perheets Facebookgrupp. Min uppdatering som vice ordförande för fullmäktige var dålig och den motsvarar inte Helsingfors stads eller Samlingspartiet i Helsingfors värderingar, skriver Bogomoloff.
Saken är ändå inte utagerad. Samlingspartiets fullmäktigegrupp kommer att diskutera frågan under sitt gruppmöte nästa vecka.
Redan under dagen tog Samlingspartiet avstånd från Bogomoloffs inlägg på Twitter. Ordföranden för fullmäktigegruppen Risto Rautava säger att han diskuterat saken grundligt med Bogomoloff under dagen.
– Då jag såg inlägget grämde det mig förstås. Jag vill understryka att inlägget inte på något sätt motsvarar Samlingspartiets värderingar. Det var oöverlagt och också lite dumt av Bogomoloff som vice ordförande i fullmäktige. Men nu har han bett om ursäkt och konstaterat att det var ett utslag av dåligt omdöme, säger Rautava.
Själv är Rautava nöjd med ursäkten och tycker att Bogomoloff är en bra vice ordförande för fullmäktige.
– Efter att jag talat med honom ser jag ingen anledning till att han skulle ersättas av någon annan som vice ordförande. Alla gör misstag och då man ber om förlåtelse måste man också kunna få det, säger Rautava.
Han vill inte förutspå diskussionen under gruppens möte nästa vecka eller om gruppen kommer att besluta om några påföljder för Bogomoloff.
ANDRA LÄSER