Utbudet av svensk tv varierar stort

För tv-tittaren som är sugen på att se ett heltäckande utbud av svenska tv-program finns det många olika alternativ.

DNA erbjuder Norrapaketet som innehåller 9 svenska kanaler för 12 euro i månaden. DNA erbjuder också Mix-paket där det svenska tv-utbudet kan väljas tillsammans med till exempel CNN eller Al Jazeera. Det här utbudet finns tillgängligt enbart i kabelanslutna hushåll. I DNA:s bredbands-tv och i antennhushåll är det svenska utbudet inte tillgängligt. DNA:s kabelnät omfattar ungefär 600 000 hushåll i de största städerna. DNA:s kabelhushåll finns bland annat i huvudstadsregionen, Lojo och Åbo.
– Att utbudet inte finns i antennhushåll och i vårt bredbands-tv handlar främst och kontraktsmässiga och upphovsrättsliga skäl. Norra hör inte till våra bästsäljare bland kanalpaketen, säger Mikko Saarentaus på DNA.
Ifall man är kund hos Elisa och har Elisas tv-kort för bredbands-tv som kostar 19,90 euro i månaden kan man bland flera kanalpaket välja Sveapaketet som kostar 12,95 euro i månaden. Sveapaketet innehåller 10 kanaler. De här kanalerna kan också ses på mobilen och i surfplattan.
Telias bredbands-tv vars grundavgift är 10 euro i månaden erbjuder paketet Mix för 9,90 euro i månaden. I det här paketet kan man fritt välja sex svenska kanaler.
En gång i tiden kunde man i Österbotten se det svenska tv-utbudet gratis. När digitaliseringen var ett faktum tog det roliga slut. De flesta tittare i Österbotten ser på det svenska utbudet med kanalpaket från Anvia som är en del av Elisa. Anvias utbud finns tillgängligt både i antenn- och kabelhushåll samt i bredbands-tv. Anvias Swedish-paket med åtta kanaler kostar 6,20 euro i månaden.
ANDRA LÄSER