Nu ska turistbussarna kastas ut från Senatstorget

Det kommer att se annorlunda ut på Senatstorget i sommar efter ett nytt beslut.

Så här såg det ut när invånare mindes årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina på Senatstorget. Men sommartid brukar det stå många turistbussar parkerade här.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
09.03.2023 07:05
Turistbussarna stör på Senatstorget under högsäsongen. Nu får de inte parkera där längre, slog stadsmiljönämnden fast den här veckan.
Det innebär att de åtta parkeringsplatserna försvinner. 
Staden motiverar tilltaget med att det ibland blir rusning vid Senatstorget och att det hör till Helsingfors viktigaste attraktioner.
Turistbussarna kommer i stället att få fyra nya parkeringsplatser på Kyrkogatan på avsnittet mellan Unionsgatan och Fabiansgatan.
I området runt Senatstorget finns det sammanlagt 30 p-platser för olika sorters bussar. Det är fyra platser mindre än tidigare.
Representanter för bussföretagen har protesterat mot tilltaget.
De nya reglerna gäller mellan den första april och den sista oktober. Vanliga personbilar omfattas inte av ändringarna.
Under stadsmiljönämndens möte försökte medlemmen Mika Raatikainen (Sannf) få tjänstemännens förslag förkastat. Men han fick inget stöd för det här.
Det finns också andra planer för Senatstorget. I sommar kommer nämligen uteserveringen på Senatstorget att återuppstå. I fjol fanns den bland annat utanför Sandvikens saluhall.
Läs också:
Värdefull tomt framför Bilhuset kan få ny byggnad – turistbussarna kan förvisas på nytt
Förnyad belysning i Helsingfors historiska innerstad – nu lyser Senatstorget i kejserligt ljus

ANDRA LÄSER