Varmare än vanligt i augusti – upp till 30 grader i södra Finland nästa vecka

Än är sommaren inte ett minne blott. En period av hög värme kommer synas i södra Finland under kommande vecka i augusti, och de sista veckorna i augusti kan även bjuda på varma och soliga dagar.

Nästa vecka kan man ännu njuta av soliga dagar på stranden. På vissa håll i södra Finland kommer temperaturen vara närmare 30 grader.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
11.08.2022 13:18 UPPDATERAD 11.08.2022 15:16
Augusti blir varmare än genomsnittet, enligt Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, skriver Foreca i sin månadsprognos.
Värmen kommer hålla i sig längst i södra och mellersta Finland.
– Under helgen och fram till onsdag nästa vecka så kommer värmen att stiga och i början av nästa vecka kommer det vara närmare 30 grader på vissa håll i södra delen av landet, säger Forecas jourhavande meteorolog Markus Mäntykannas.
Hettan beror på att Finland befinner sig i ett stort högtrycksområde som sträcker sig över Europa. Nästa vecka kommer högtrycket att börja avta och resultera i åska och regn.
I södra delen av landet är det 0,5-1 grader varmare än den normala temperaturen i augusti. Enligt Forecas väderstatistik kommer de högsta medeltemperaturerna i mitten av augusti vara i södra Finland med 20–22 grader. Den lägsta temperaturen kommer vara Lappland med 12-18 grader.
– Den här tiden på året brukar den normala temperaturen ligga på 20 grader, säger Mäntykannas.
Enligt prognosen kommer de två sista veckorna i augusti också att vara varma, med en aning högre temperaturer än genomsnittet. Under sista veckan i månaden förväntas medeltemperaturen återgå till det normala.

ANDRA LÄSER