Vad ska barnen se på? Fem tips för familjens minsta på Netflix kids

Småbarnspappan och kulturchefen Fredrik Sonck följer ofta Netflix kids med ett öga. Här är hans fem bästa tips.

Jordgubbslisa.

Jordgubbslisa

Animationer av varierande längd om ett småfolk med den uppfinningsrika Jordgubbslisa i centrum. Nya episoder har sett dagens ljus sedan 1979. Pastell-aktigt, men på det stora hela sympatiskt om vänskap och problemlösning.
Daniel Tigers kvarter.

Daniel Tigers kvarter

Tvååringens favorit handlar om hur viktigt de är att lära sig sätta ord på sina egna känslor och förstå andras. Den vuxne tittaren kan få nippor av denna series präktighet, men visst går det att ha fördragsamhet med syftet: empatifostran.
Den magiska skolbussen.

Den magiska skolbussen

En av femåringens favoriter. En lågstadieklass och deras knasiga lärarinna gör exkursioner med en magisk skolbuss. Ut i världsrymden och in i människokroppen bär det av. Naturvetenskap – med tvist av källkritik i slutet av varje avsnitt.
Polska Muminanimationerna.

Mumin, dockanimationerna

Den japanska animationen från nittiotalet är referensverket för de flesta barn, men visst är de bra att få se hur samma berättelser kan ta sig i en lite annan form. De polska dockanimationerna från sjuttiotalet, uppdaterade med digital teknik på senare år, besitter faktiskt en viss originalitet.
Bamse.

Bamse

Animationen Bamse och tjuvstaden från 2014 var nog tämligen själlös. Tur då att Rune Andréassons gamla animationer har bevarat sin charm. Bamse må vara något av den mest svenska man kan tänka sig, men – hör och häpna – på finländska Netflix-konton finns berättelserna om världens starkaste björn bara med finskt tal!

ANDRA LÄSER