Dan Wickholm från Sibbo är en av årets tre pappor – "Har gjort det som vilken pappa som helst hade gjort i vår situation"

Ytterligare tre pappor runtom i landet kan nu stolt kalla sig Årets pappa. De tre som i år prisas för sitt faderskap är Sibbobon Dan Wickholm, Kouvolabon Marko Oikarainen och Helsingforsbon Sergei Silkin.

Dan Wickholm trodde det var ett skämt då han fick samtalet om att han utsetts till Årets pappa.
Sibbobon Dan Wickholm trodde det var någon som skämtade med honom då han fick samtalet om att han är en av dem som valts till Årets pappa.
– Jag gick just då i butiken och förstod inte alls att det var sant. Visst hade jag godkänt nomineringen, men då tänkte jag bara att jag inte hade en chans mot alla andra nominerade, säger han.
Priset Årets pappa delas årligen ut av Social- och hälsovårdsministeriet. Det ges till personer som genom sitt agerande har främjat insikten om faderskapets betydelse och på så vis ökat dess uppskattning.
I motiveringen för Wickholms del poängteras hans ansvarstagande då barnens mamma blev allvarligt sjuk 2014. Han hyllas för att ha gjort sitt yttersta för att de två döttrarna skulle få en så bra vardag som möjligt.
– Jag själv anser att jag bara har gjort det som vilken pappa som helst skulle ha gjort om de befann sig i vår situation, säger han.

"Det är stort, oerhört stort"

Wickholm berättar att hans fru drabbades av något som först verkade vara en vanlig förkylning, men som var så mycket värre än det. Det visade sig att frun drabbats av ANE1, ett livshotande sjukdomstillstånd som omkring 30 procent dör av.
I dag är Wickholm närståendevårdare för sin fru och hon mår märkbart bättre än under den svåraste sjukdomstiden. Men livet har inte varit en dans på rosor sedan dess.
– 2018 kom nästa hemska nyhet då vår ena dotter fick influensa och blev riktigt sjuk. Då klarnade det att båda våra döttrar bär på det genfel som leder till att man kan drabbas.
Wickholm säger att han försökt göra allt han kunnat för att få vardagen att rulla och livet att kännas så normalt som möjligt för döttrarna.
– Vi har lärt oss att leva med detta och så länge alla är friska så är det ingen nöd. Men varje gång en förkylning verkar vara på väg så blir jag livrädd. Då sover man inte många minuter om nätterna, säger han.
Onsdagen har gått till att ta emot priset, prata med medier och äta en fin middag för att fira.
– Nu börjar det äntligen sjunka in att jag verkligen tilldelades priset Årets pappa. Det är stort, oerhört stort.

Också två jämställdhetsfrämjare prisas

En av de två andra pristagarna, Sergei Silkin från Helsingfors, hyllas för att ha bidragit till att främja jämställdheten och barns och familjers välbefinnande. Silkins agerande har haft effekt på såväl den egna familj som den flerspråkiga och mångkulturella verksamheten för barn i Östra Helsingfors.
Årets pappor heter Sergei Silkin, Marko Oikarainen och Dan Wickholm.
Silkin är i dag frånskild och fungerar enligt prismotiveringen som en bra rollmodell då han visar att det är möjligt att få ett samföräldraskap att fungera väl.
Kouvolabon Marko Oikarainen är den tredje prisade pappan. Han är pappa i en flerlingsfamilj. Oikarainen arbetar aktivt med frågor som gäller barns välbefinnande, flerlingsfamiljer och jämställdhet.
Han hyllas bland annat för att han har använt familjeledigheterna fullt ut både med sitt äldsta barn och med sina flerlingar. Han har också aktivt varit med och utvecklat familjerådgivningen för flerlingsfamiljer utifrån sina erfarenheter.
"Oikarainens sätt att kombinera föräldraskap och arbete och arrangera familjens vardag har bidragit till att främja jämställdheten i familjelivet", lyder en del av prismotiveringen.
Priset Årets pappar har delats ut sedan 2006. Efter i år har totalt 40 pappor fått utmärkelsen.

ANDRA LÄSER