Mio Lindman skrev Årets kritiska text: ”Det finns förbättring att göra i medierna”

Filosofen Mio Lindman tog emot priset för Årets kritiska text på torsdag kväll.

Skärmbild från Ny Tids webbsida nytid.fi, och Mio Lindmans kolumn med rubriken ”En kos andetag”.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.12.2022 20:17
Elva texter gick till final i tävlingen Årets kritiska text, som ordnades för tredje gången av Kritikbyrån. Priset delades ut under en prisceremoni på Jackie Bar i Helsingfors på torsdagskvällen.
Lindman vinner med kolumnen ”En kos andetag” (3.6.2022), om Andrea Arnolds dokumentärfilm Cow, som publicerades i Ny tid nr 5/2022. Prissumman är 1 000 euro.
– Det är kul med erkännandet, det är en uppmuntran på vägen. Men framför allt ser jag priset som ett allmänt synliggörande av det kritiska arbete som inte bara jag gör, utan vikten av kritik över huvud taget, säger Lindman som är redaktionssekreterare på Ny Tid sedan 2020, och tidigare chefredaktör för tidskriften Ikaros.
Hen anser att konstkritiken fyller en viktig funktion inom kulturen och dagens medielandskap, eftersom det är viktigt att det finns plats för reflektion, analys, och tänkande.
– Kritiken är en del av vårt sätt att leva med de olika konstformerna, och en del av att leva i samhället.
Mio Lindman, 42, har skrivit Årets kritiska text i Svenskfinland. Hen doktorerade 2015 i filosofi vid Åbo Akademi med en avhandling om arbetskritik.
Författaren och översättaren Sirpa Kähkönen var årets enväldiga domare. I motiveringen betonas bland annat att Lindmans språk förmedlar sitt budskap på ett osentimentalt sätt, men att läsaren lämnas i ”skakat tillstånd”, och att ”texten lever vidare i läsarens kropp och själ”.

Kritiken mår bra

Michel Ekmans essä ”På spaning efter Marcel Prousts roman” fick ett hedersomnämnande i tävlingen. Essän handlar om Carl-Johan Malmbergs bok Lyckans gåta, och publicerades i Nya Argus nr 7–8/2022.
Lindmans text var den enda kandidaten i finalen som handlade om film. Bland de övriga texterna fanns kritiska texter om litteratur, konst, musik, prosa och konstkritik. Som redaktör och skrivande kritiker själv (bland annat i HBL i höstas) känner Lindman sig aningen jävig att svara på hur konstkritiken i Svenskfinland mår just nu.
– Men jag skulle säga att kritiken mår bra på det sättet att det finns fina kritiker, vilket den här tävlingen är ett exempel på. Jag är jätteglad att vara i sällskap med så många fina typer som skriver skarpa saker, säger Lindman och fortsätter:
– Sedan är det en annan sak att det finns förbättring att göra i medierna, och deras sätt att ge plats och pengar åt kritiken. Där finns en del arbete att göra.
Henrik Jansson och Sonja Vuori har vunnit tävlingen tidigare. Här hittar du alla nominerade texter i tävlingen.
Läs också Fredrik Soncks krönika om den finlandssvenska kulturkritiken: När det kommer till kallvatten är det helt rimligt att pappa betalaa

ANDRA LÄSER