Stefan Löfven föreslås som statsminister igen

Klockan 15 finsk tid håller riksdagens talman Andreas Norlén en pressträff tillsammans med Stefan Löfven som föreslås bli ny statsminister.

Under måndagen ska Stefan Löfven avrapportera sonderingsuppdraget till talmannen.
05.07.2021 07:54 UPPDATERAD 05.07.2021 15:04
S-ledaren Stefan Löfven ska i dag måndag lämna rapport till riksdagens talman om hur hans sonderingsförsök för en ny regering gått. Under helgen har hans fokus legat på att få C att släppa fram honom som statsminister.
Under förmiddagen har partiets förtroenderåd sammanträtt och ställt sig bakom att släppa fram Löfven.
– Vi är beredda att trycka för en S-MP-regering i utbyte mot reformer, säger C-ledaren Annie Lööf.

Lägger ned

C kommer att lägga ned sina röster i kommande statsministeromröstning. Det räcker för att Löfven ska kunna bli statsminister, om Vänsterpartiet gör det samma.
I utbyte ska regeringen driva flera förslag i januariavtalet vidare. Det handlar om stärkt äganderätt för skogsägare och ett mer flexibelt strandskydd.
Dessutom ska regeringen fullfölja reformen om arbetsrätten.
C ska inte längre budgetförhandla med regeringen, eftersom man inte vill förhandla med V. Centern ska i stället lägga en egen budget i höst.
– Vi har beslutat oss för att skapa en friare roll för Centerpartiet. Vi kommer därför att gå i konstruktiv opposition. Vi fortsätter inte med det budgetarbete vi har haft med regeringen de senaste åren, säger Annie Lööf.

MP säger nej till C-krav

De krav som Centern ställt för att kunna trycka gult kan dock inte accepteras av Miljöpartiet. Partiets röda linjer har överträtts, säger språkrören till TT.
– Vi kommer att rösta grönt för Stefan Löfven som statsminister, men vår partistyrelse har i dag sagt nej till det förslag som ligger på bordet, säger språkröret Märta Stenevi.
Enligt språkrören har partiet försökt att komma framåt i förhandlingar, men det som nu ligger på bordet är betydligt mer långtgående än det som fanns i januariavtalet.
– Vi kan inte ställa upp på de ultimativa krav som Centerpartiet har ställt för att luckra upp skyddet för skogen och naturen, och även för strandskyddet till förmån för äganderätten, säger språkröret Per Bolund.
– Vi står upp för våra principer.
Annie Lööf uppfattar det dock som att hela den rödgröna regeringen står bakom den uppgörelse som C har med Stefan Löfven.

Liberaler tvekar

Socialdemokraterna har ett extra partistyrelsemöte under måndagen med start klockan 11.
Riksdagens talman Andreas Norlén har uppgett att en statsministeromröstning om Löfven kan hållas tidigast på onsdag.
Mandatfördelningen är mycket jämn i riksdagen med ett mandats skillnad. Men det är inte säkert att det är fullt så jämnt – enligt uppgifter till SvD är flera liberala riksdagsledamöter osäkra på hur de ska rösta i en statsministeromröstning om Stefan Löfven. Flera riksdagsledamöter har hela tiden varit emot att L blir en del av ett regeringsunderlag som behöver SD:s stöd.
Partiledaren Nyamko Sabuni kan inte garantera att hela riksdagsgruppen röstar mot Stefan Löfven.
– Jag garanterar ingenting, jag förutsätter. Det är rutin, en lång tradition att vi röstar lika i statsministeromröstningar. Vi har partibeslut och jag menar att partimedlemmar bör respektera partidemokrati och majoritetsbeslut, säger Sabuni till TT.

ANDRA LÄSER