Siljas magsjukemardröm fortsätter – nu bränns leksakerna upp

Sverigebåten Silja Symphony återvände i morse till Helsingfors för att genomgå en storstädning. 400 personer desinficerar båten från golv till tak.

Det tog två dagar att desinficera alla bollarna i bollhaven.
HBL-FNB
09.06.2016 12:04 UPPDATERAD 09.06.2016 16:59
I morse fanns det sex personer med magsjuka ombord på Silja Symphony och också på Silja Serenade konstaterades tre nya fall på onsdagskvällen. Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd säger att båtarna nu genomgår en grundlig desinficering.
– Vi går igenom alla utrymmen från personalens rum till hyttväggar, hårtorkar och trappräck.
Efter städningen avgår Silja Symphony normalt mot Stockholm i kväll. Serenade går igenom samma behandling på fredag. Sammanlagt 400 personer är anställda för att se till att varje vrå blir norovirusfri.
– Vi har också anställt extra personal som tar hand om kontinuerlig städning i toaletterna dag och natt, säger Nöjd.
Nu tvättas allt från dörrhandtag till telefoner på Siljabåtarna.

En del måste brännas

Alla utrymmen är inte lätta att desinficera noggrannt. Däribland barnens lekrum. Att döda viruset från bollarna i bollhavet blev ett aningen större projekt då alla bollarna skulle köras igenom en desinficeringsmaskin. Tvådagarsprojektet gjordes i samband med den första storstädningen förra helgen.
Kramdjuren, böckerna och spelen i lekrummet fick Tallink Silja skicka bort för uppbränning.
– Allt vi kunde tvättade vi i diskmaskiner på hög värme. Men till exempel pusslen får vi bara skaffa nya av, säger Marika Nöjd.
Också bland annat menyer har förstörts.
De leksaker som tål diskmaskin har tvättats på hög värme.

Går mot det bättre

Att stoppa viruset tar tid och är ingenting man kan göra på en natt, påminner Nöjd. Hon tror ändå att storstädningen på båtarna kommer att vara en tillräcklig åtgärd för att stoppa spridningen av viruset.
– Vi har gjort så mycket vi har kunnat för att stoppa noroviruset. Sjukdomsfallen har redan minskat under veckan så vi tror att storstädningen är lösningen.
Mjukisdjur, spel och broschyrer har förts bort för uppbränning.

ANDRA LÄSER