USA:s olympiska kommitté vill se ryska idrottare i Paris

IOK:s ordförande sade sig förra veckan understödja tanken på att ryska och belarusiska idrottare skulle få delta i OS i Paris 2024. Detta oavsett om Ryssland fortsätter med sitt anfallskrig mot Ukraina eller inte.

Thomas Bachs förslag om ryska idrottare i OS i Paris 2024 får gehör i bland annat USA.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
12.12.2022 17:26
Den amerikanska olympiska kommittén, USOPC, är inne på samma linje.
Ordföranden Susanne Lyons sade i en intervju i Wall Street Journal att USA också vill se de ryska idrottarna i Paris, oavsett hur kriget utvecklar sig.
Lyons ser inga problem för att ryska idrottare att ställa upp under neutral flagga även om Ryssland fortsätter sitt bombardemang och anfallskrig mot Ukraina, ett krig som nu pågått i tio månader med enorma förluster för båda sidor.
IOK:s pampar diskuterade situationen i fredags på ett toppmöte med ungefär 20 potentater på plats. Församlingen var enhälligt inställd till att ryska och belarusiska idrottare, som varit bannlysta från de flesta grenar på den internationella scenen sedan Ryssland inledde sig invasion, skulle få delta i sommar-OS i Paris om ett och halvt år.
Av de nationella olympiska kommittéerna var endast USA, Kina och Ryssland representerat.
– Jag vet att detta kan tolkas på många sätt. En del kanske tycker att vi ger efter men vi tänker i första hand på den olympiska rörelsen. Vi står alltjämt vid Ukrainas sida, säger Susanne Lyons.
Ett grundvillkor är att de ryska och belarusiska idrottarna inte får tävla under sina länders flagga och inte heller klä sig i sitt hemlands officiella färger. 
– I USA understöder vi möjligheten för idrottare som jobbat hela livet för att få vara med i ett OS att få uppleva drömmen. Men under egen flagg får inte tävla, säger Lyons.

ANDRA LÄSER