Mumin återvänder till Lilla Teatern efter 64 år

Jakob Höglund regisserar Kris och katastrof i Mumindalen på Lilla Teatern. Bilden är från Sommarboken som Lilla Teatern satte upp tidigare.
HBL
19.10.2021 09:08 UPPDATERAD 19.10.2021 15:58
Den 17 februari 2022 har föreställningen Kris och katastrof i Mumindalen premiär på Lilla Teatern. Då har det gått 64 år sedan trollen senast äntrade den scenen – den gången hette föreställningen Troll i kulisserna.
Kris och katastrof i Mumindalen är den första föreställningen som baserar sig på Tove Janssons seriealbum. För koncept, regi och koreografi står Lilla Teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund, medan föreställningen är dramatiserad av Annina Enckell. Liksom ursprungsserierna är den riktad till en vuxen publik.
Tove Jansson och hennes bror Lars tecknade mellan åren 1954 och 1975 seriestrippar för den brittiska dagstidningen The Evening News. "Serierna formade egna episodiska historier och kryddades med träffsäker satir och reflektioner kring stora frågor som samhälle, klimat och existens – aktuella än i dag. Föreställningen blir en hyllning till den Janssonska pennan", skriver Lilla Teatern i ett pressmeddelande.
”Ända sedan starten av min regikarriär har jag drömt om att göra scenkonst av mumintrollen och det är självklart att det är just på Lillan som pjäsen ska göras. Jag ser fram emot att leka fram en föreställning med många karaktärer, en föreställning fylld av bitsk humor men också melankoli i en form där musikteater möter dockteater”, säger Jakob Höglund.

ANDRA LÄSER