Gigekonomin gör skribenter till anonyma arbetshästar

Att skriva säljande texter på webben är ett riktigt slavgöra. Högutbildade språkkonstnärer sliter för struntsummor, medan fejkbloggare och nätcasinon skor sig på vinsterna. HBL har talat med en innehållsskribent om hur det är att frilansa på en gigplattform. 

Högutbildade finlandssvenskar fyller halvskumma webbplatser med innehåll. Att vara innehållsskribent är inget man skyltar med på sitt cv. 
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
18.10.2022 07:10 UPPDATERAD 18.10.2022 10:34
Det finns en undangömd sida av internet som väldigt få känner till. En stor del av allt webbinnehåll är skrivet av underbetalda frilansare som skriver för att klara livhanken. 
HBL har talat med en person som skrivit för en av de här sajterna i ett par års tid. Hon kan inte ställa upp med sitt eget namn. Dels för att hon har skrivit på ett sekretessavtal som förbjuder henne att berätta något om frilansplattformen, dels för att hon tror att det kan ha en negativ effekt på hennes karriärmöjligheter. Vi kan kalla henne ”Emilia”.
Emilia är en ordkonstnär, en sann stilist som älskar att tricksa med det svenska språket. Hon skulle kunna jobba på vilken kommunikationsbyrå eller marknadsföringsbyrå som helst, men av olika orsaker har hon tvingats ty sig till lågavlönade frilansplattformar. Hon googlade sig till plattformen Topcontent när hon var mammaledig och arbetssökande och ville dryga ut stödet som Folkpensionsanstalten ger.

ANDRA LÄSER