Bensin för 1 cent litern – bilister vallfärdade till ABC-mack i Hangö

Många bilister fick glädja sig natten till torsdagen när ett systemfel påverkade bränslepriserna vid en obemannad bensinmack.

När hundra liter bensin kostade enbart en euro blev ABC-stationen i Hangö mycket populär.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
02.02.2023 10:09 UPPDATERAD 03.02.2023 12:37
Medelpriset på både bensin och diesel gick upp i januari. Jämfört med december höjdes dieselpriset i medeltal med 10 cent per liter, medan den 95-oktaniga bensinen blev 4 cent dyrare per liter.
Men det finns undantag, och ett av dem var i Hangö natten till torsdagen. Där kostade nämligen bensinen och dieseln i ABC-gruppens tankautomat 1 cent per liter under natten. 
Ryktet spreds snabbt och kön med bilar ringlade lång under natten. Att tanka 100 liter för en euro var helt klart något som lockade många efter en längre period där bensinpriserna upplevts som höga.
Varuboden–Oslas branschdirektör Laura Koistinen bekräftar att Hangöborna tog tillfället i akt och vallfärdade till obemannad bensinmack under natten.
– Det var ett tekniskt systemfel som orsakade att literpriset blev en cent. För Hangöborna blev det väldigt billig bensin och diesel, säger Koistinen.
Hon påminner om att Varuboden-Osla i flera år var utan bensinstation i Hangö, och att den nuvarande stationen öppnade i december.
– Den har tagits väl emot, men det att bensinpriserna var väldigt låga togs också mycket väl emot. Speciellt med den här inflationen var det välkommet, säger hon.
Koistinen berättar att det ännu utreds hur många det var som tankade under natten och hur många liter det var som gick åt.

Hur påverkar det här er ekonomiskt?

– I det stora hela är det inte en stor ekonomisk smäll för oss. Det här kommer inte heller att påverka de framtida priserna, kostnaderna drabbar enbart oss.

Hur vanliga är motsvarande fall?

– För oss på Varuboden-Osla är det här första gången det händer.

ANDRA LÄSER