Ex-presidenten Medvedev: Ockuperade områden lär bli del av Ryssland – utesluter inte kärnvapen i Donbass

Ockuperade områden i Ukraina lär bli del av Ryssland – och kan försvaras med kärnvapen, enligt den ryske maktfiguren tillika ex-presidenten Dmitrij Medvedev.

Dmitrij Medvedev har haft ett högt tonläge hittills i år under Ukrainakriget. Arkivbild.
TT
22.09.2022 13:30
Dmitrij Medvedev säger sig vara övertygad om att de folkomröstningar som planeras resulterar i att de ockuperade delarna av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson inkorporeras i Ryssland.
– Rysslands väpnade styrkor kommer att stärka försvaret av de nyanslutna territorierna. Ryssland har gjort klart att inte bara dess mobiliseringsförmåga kommer att användas vid ett sådant försvar, utan också alla ryska vapen, inklusive strategiska kärnvapen och vapen baserade på nya system, säger Medvedev, enligt bland andra den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Medvedev har varit såväl Rysslands premiärminister som president, när Vladimir Putin av tekniska skäl har behövt byta plats i maktens toppskikt. Han ingår ännu i presidentens närmaste krets och sitter som vice ordförande i landets mäktiga säkerhetsråd.

Fångar från stålverk

Ukraina och Ryssland har genomfört ett utbyte av fångar. Ukraina har fått tillbaka 215 militärer, varav många deltog i det uppmärksammade försvaret av ett stålverk i den numera ockuperade och till stor del raserade staden Mariupol.
I denna grupp finns fem befäl, som har förts till Turkiet enligt en plan som koordinerats i förväg med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. De fem kommer att stanna på turkisk mark tills dess att kriget är över.
Bland de frigivna finns soldater från stålverket Azov i Mariupol. På bilden syns soldater som befann sig i stålverket under den ryska belägringen. Fotot är taget 7 maj.
Ryssland får å sin sida tillbaka 55 personer, däribland Putinvännen och oligarken Viktor Medvedtjuk, en ukrainsk medborgare som greps i april och som stått anklagad för högförräderi i hemlandet.
Fångutbytet är det största som skett mellan länderna sedan Ryssland trappade upp invasionen i full skala den 24 februari.

Nordkorea nekar

USA sade härom veckan att Ryssland var i färd med att köpa artilleriammunition och raketer från Nordkorea att använda i anfallskriget mot Ukraina. Det nekar Nordkorea nu till.
"Vi har hittills aldrig exporterat vapen eller ammunition till Ryssland och vi har inte heller några planer på att göra det", säger en talesperson för landets försvarsdepartement i ett uttalande som publicerats av den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, sade att köpen "kunde inkludera miljoner patroner, raketer och artillerigranater". Affärerna sades dock då ännu inte ha gått i hamn.
Pyongyang anklagar Washington och andra "fientliga makter" för att "sprida rykten" om vapenaffärer mellan Nordkorea och Ryssland.

ANDRA LÄSER