Coronakrisen: Kulturfonden och Konstsamfundet lanserar ett nytt bidrag

Kulturfonden och Konstsamfundet planerar en tillfällig bidragsform för konstnärer, kulturarbetare och konstinstitutioner som påverkas negativt av coronaepidemin.

Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, uppmanar andra fonder att också hjälpa till i en krissituation som denna. Arkivbild.
Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet planerar en bidragsform för konstutövare som inte kan förverkliga sina publika projekt enligt planerna. Bidraget kallas "Kultur under tiden".
Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, säger att människan behöver kultur även i dessa tider. Dessutom är det viktigt att stödja frilansande konstnärer och kulturarbetare som nu står utan arbete på grund av coronaviruset. Han menar att dessa ofta glöms bort av staten och Folkpensionsanstalten.
– Väldigt många har hört av sig till oss för att undersöka hur vi kan stödja dem under det avbrott som epidemin leder till. Många är oroliga för hur de ska överleva, säger Lillkung.
Bidraget riktas till kvalitativ verksamhet och nya projekt under coronapausen.
– Vi uppmanar till kreativitet. Vi ser gärna att konstnärerna använder tiden till att förstärka den ordinarie verksamheten eller hittar på ett sätt att upprätthålla sin verksamhet trots att epidemin satt stopp för de publika projekten.

Riktlinjerna är inte fastställda

Ännu har man inte helt fastställt ramarna för bidraget. Kulturfonden har beslutat hur mycket man kan bidra till den gemensamma potten, medan Konstsamfundet beslutar om sin summa på torsdag.
– Bidragets storlek kommer variera för olika projekt. Hur många som får bidraget är inte heller bestämt. Det beror också på efterfrågan, säger Lillkung.
Svenska kulturfonden uppmanar även andra fonder och stiftelser att i ett krisläge som detta bistå med stöd. Lillkung ser gärna att fonderna koordinerar sitt arbete till en slags helhet.
Enligt Lillkung har Svenska kulturfonden aldrig tidigare lanserat något liknande bidrag.
– Nu behöver vi lite tid för att utveckla en riktigt bra stödordning. Jag skulle tro att vi kan publicera riktlinjerna och en ansökningsblankett nästa vecka.
Lillkung betonar också hur utsatta frilansare är och hur otroligt ensamt det kan vara när förutsättningarna för arbetet förändras.
– Jag var själv en frilansare en gång i tiden. Det var ingen dans på rosor.

Sök Kulturfondens och Konstsamfundets bidrag

Bidraget har ännu inte lanserats, men när riktlinjerna är fastställda hittar du information på www.kulturfonden.fi och www.konstsamfundet.fi.

ANDRA LÄSER