Festivaler kan bli av: I juni slopas tvåmetersregeln vid evenemang

Om allt går enligt exitstrategin kan stora festivaler vara möjliga i slutet av sommaren.

Större festivaler känns fjärran men är inte helt uteslutna i slutet av sommaren, beroende på smitt- och vaccinationsläget då.
I juni är det tänkt att säkerhetsavståndet på två meter slopas vid evenemang utomhus. Motiveringen är att kravet ofta gör det omöjligt att alls ordna evenemang.
Det sade minister Annika Saarikko (C) vid regeringens presskonferens om exitstrategin på onsdagen.
Tvåmetersdirektivet kommer dock att finnas kvar inomhus i regioner där incidensen är högre än 25 fall per 100 000 invånare.

Större evenemang i vissa regioner

I de minst coronadrabbade regionerna, de som befinner sig på så kallad basnivå, ska det snart bli möjligt att ordna evenemang för upp till 50 personer både utom- och inomhus.
På dessa områden ska man även kunna ordna evenemang för fler än 50 personer exempelvis på fotbollsarenor om det kan ske tryggt.
–  Det är regionförvaltningarna som beslutar om detta, men vi i regeringen vill kommunicera att det här är möjligt, sade Saarikko.
Om några veckor ska regeringen se över om det är möjligt att även tillåta evenemang för fler än 50 personer i regioner som befinner sig på basnivå eller i accelerationsfasen.

Stora festivaler i augusti?

Om smittläget lättar är det rentav möjligt att större festivaler kan ordnas i augusti, sade Saarikko.
Vid presskonferensen på onsdag förmiddag hoppades regeringens representanter att senare samma dag kunna presentera nyheter om ekonomiskt stöd till kultur- och evenemangsbranschen och till idrottsklubbar och -föreningar som drabbats hårt under pandemin.

ANDRA LÄSER