Tallink Silja återvänder till Åbo-Stockholm i sommar

Sedan september har Viking Line haft monopol på trafiken mellan Åbo och Stockholm, via Mariehamn. I sommar återvänder Tallink Silja till rutten – men bara med ett fartyg.

Baltic Princess har satts in mellan Åbo och Kapellskär, som ligger en dryg timme från Stockholm. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
28.11.2022 13:16
Tallink Silja sätter tillfälligt in Baltic Princess på rutten Åbo–Mariehamn–Stockholm nästa sommar. Fartyget har sedan september kört mellan Åbo och Kapellskär, en dryg timme nordost om Stockholm. 
Baltic Princess kommer att trafikera Stockholmsrutten från den 22 maj till den 3 september 2023. Därefter återvänder hon till Kapellskärsrutten. 
”Vi gör förändringar till sommaren eftersom det då finns så många resenärer som vill just till Stockholm. Rutten är viktig för många av våra internationella passagerare”, skriver Nina Honkaranta, regiondirektör på Tallink Silja i Åbo, i ett pressmeddelande.
Förändringen kan samtidigt innebära att Viking Line har monopol på trafiken mellan Åbo och Stockholm även nästa vinter. Tallink Siljas andra Åbofartyg Galaxy är uthyrt som flyktingboende i Nederländerna åtminstone till april.
HBL har tidigare skrivit om de stora förändringarna i Östersjötrafiken, som har inneburit att de finska Sverigeresenärernas alternativ har begränsats åtminstone för stunden. Samtidigt har fraktrederiet Finnlines inlett en satsning på passagerartrafiken, med två nya färjor mellan Nådendal och Kapellskär som väntas levereras nästa år.

ANDRA LÄSER