Andra sätt att uppleva Astrid

Vandra i Astrid Lindgrens Vasastan eller besök barndomshemmet i Småland.

Författarens liv. Astrid Lindgrens Näs är nästan granne med temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Utställningen om henne är gjord för vuxna med anpassad också för barn.
I Vimmerby i Småland finns Astrid Lindgrens Näs. Här växte författaren upp tillsammans med sina föräldrar och tre syskon. Hon återställde själv barndomshemmet till ursprungligt skick.
I en nybyggd paviljong berättas om Astrid Lindgrens liv. Olika tillfälliga utställningar ordnas också, i år handlar den om Lennart Hellsing.
Trädgården har rustats upp och består av tre "kapitel", det senaste blev färdigt i fjol. De är uppbyggda kring sinnesstämningar som återfinns i Lindgrens böcker, enligt Nils Magnus Angantyr på Näs.
Näs är öppet tio månader per år och har 50 000 besökare årligen.
– Vi berättar för vuxna personer om Astrid Lindgren men med viss lekfullhet, säger han.
Utställningen om henne är anpassad så att det finns separata audioguider för vuxna och barn. Antalet familjer har också ökat.
– Föräldrar vill gärna visa för sina barn vad som finns bakom berättelserna.
På gården finns till exempel det "sockerdricksträd" som återfinns i Pippi.

Guidade vandringar

Stadsmuseet i Stockholm ordnar vandringen "Astrid Lindgren – Mycket mer än sagotant". Den startar vid Stadsbiblioteket och går bland annat till Vasaparken, och berättar om henne utifrån bland annat brev och de krigsdagböcker som kom ut för två år sedan.
– Det är en kvinna människor är intresserade av, inte bara för hennes författarskap utan som person, säger programproducenten Torvald Olsson-Sundelin.
Vandringen finns varierande på programmet. Följande möjlighet att gå den är 16, 17 och 20 augusti under Stockholms kulturfestival.
För barn från 5 år finns "Astrid Lindgrens sago-Stockholm", som kan bokas av grupper och som ibland också finns på museets vandringschema. Den startar i Tegnérlunden som hon tyckte mycket om.
Inspiration. I trädgården till kulturcentret Astrid Lindgrens Näs finns "sockerdricksträdet" som hon klättrade i som barn, och som senare kom med i hennes verk.

ANDRA LÄSER