Analytiker tonar ner risken för börskollaps

Börserna faller världen över och kända ekonomer varnar för att en monumental börsbubbla är på väg att spricka. Men det är en domedagsprofetia som vi har hört förr, påpekar andra experter.

Börser runtom i världen – särskilt Nasdaqbörsen på Wall Street – skakas av oro inför snabba amerikanska räntehöjningar, sedan inflationen rusat upp till 7 procent i USA i december. Arkivbild
24.01.2022 21:05 UPPDATERAD 26.01.2022 12:01
Då det gäller marknadsbubblor hör den brittiska investeraren Jeremy Grantham till eminenserna. Han lyckades på förhand identifiera riskerna bakom såväl den japanska fastighetsbubblan på 80-talet som 90-talets it-bubbla och subprime-krisen i USA på 00-talet, vilket har gett honom ett renommé som innebär att folk lyssnar då han talar.
Då han förra veckan skrev ett blogginlägg om "superbubblan" på den amerikanska börsen fick han också stort utrymme i pressen.
Analysen fångar den generella stämningen på börsen, där de tidigare så haussade teknikbolagen har tagit rejält med stryk sedan årsskiftet.
Årsstarten var den sämsta på 24 år för den amerikanska, tekniktunga Nasdaqbörsen. Amazons kurs har fallit med 16 procent, Teslas med 21 och Netflix med hela 33 procent.
Elbilstillverkaren Tesla, med grundaren och vd:n Elon Musk, pekas ut av flera som en bubbelaktie. Hittills i år har aktien fallit med över 20 procent. Arkivbild

Ser inte bubblan

Trots att vissa vill dra paralleller till it-bubblan för tjugo år sedan gör många börsproffs fortfarande en mer måttfull analys av situationen. En av dem är Kaisa Kivipelto, senior strateg på Danske Bank.
I ett Twitterinlägg delar hon en artikel från förra vintern, där Grantham uttrycker samma farhågor om en tilltagande bubbla. Det är i efterhand en rätt dyr ståndpunkt, påpekar hon – under fjolåret steg till exempel Nasdaq-indexet med 21 procent.
– Vissa teknikbolag har varit övervärderade, och det kan finnas skäl till att deras kurser korrigeras ytterligare. Men det är naturligt och behöver inte innebära att det finns en bred bubbla. Överlag är det ju extremt svårt att förutspå att en bubbla spricker på förhand. Det kräver större ekonomiska problem av ett slag som jag inte ser för tillfället.

Räntefrossa

Orsakerna till kurskorrigeringen är flera. I någon mån menar Kivipelto att det handlar om en normal reaktion inför rapportsäsongen i februari och mars.
– Då kan marknaden vara avvaktande i väntan på resultaten. Med tanke på hur börsen har sett ut de senaste åren har man nästan glömt att det är helt normalt att det är nedförsbacke på aktiemarknaden ibland.
Men när det gäller de amerikanska tillväxtaktierna stavas de stora orsakerna inflation och ränta. I december uppgick den amerikanska inflationen till sju procent, vilket är den högsta siffran sedan 1982.
Centralbanken Federal Reserve har fått göra en kovändning från sina tidigare uttalanden om att inflationen är övergående. I veckan ska banken hålla sitt första policymöte i år, och det finns en förväntan på ytterligare åtstramningar i penningpolitiken och en räntehöjning redan i mars.

Kan inte inflationen och ränteförväntningarna vara det större ekonomiska problemet som får bubblan att brista?

– Det är klart, det är möjligt. Särskilt om inflationen kommer som biverkan till pandemin. Då kan den åtstramade penningpolitiken leda till en recession. Men samtidigt har centralbanken i USA haft en förhållandevis bra känsla för som vad sker. Jag tycker inte att en privatplacerare ska göra några stora förändringar på grund av det.

Största raset sedan våren 2020

Året har inletts nedåt på Helsingforsbörsen också, om än inte lika kraftigt som i USA. På måndagen noterades det största raset över en dag sedan våren 2020, då börsindex som mest föll med 10,13 procent på en dag.
Vid 14-tiden var börsen nere med fyra procent jämfört med öppningskursen.
Sedan årsskiftet ligger OMXH25-indexet med de 25 största bolagen nästan åtta procent på minus. Här är de fem finska bolag som har tappat mest sedan årets början.
1. Qt Group: -25,45
2. Nurminen Logistics: -18,42
3. Harvia: -18,15
4. Tecnotree: -17,53
5. Marimekko: -17,01
Högre räntor och inflationsförväntningarna innebär generellt sett sämre tider för tillväxtbolagen, eftersom deras attraktionskraft bygger på framtida tillväxt. Ju högre inflationen är, desto mindre är de kommande kassaflödena värda jämfört med dagens läge.
– I en miljö där räntorna stiger brukar bolag som har låga vinster och svaga kassaflöden få det jobbigt. Det är förhoppningsbolag. De har ett koncept, men vinsterna ligger långt in i framtiden, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
Söderfjell minns it-bubblan 2000 väl, då till exempel e-handelsjätten Amazon – då ett relativt nystartat tillväxtbolag – rasade över 90 procent på Nasdaq. Någon upprepning av det tror han inte på nu, men han förutspår ändå fortsatt turbulens ett tag framöver.
– Det finns ett antal mindre bolag som ser mycket högt värderade ut, men det finns inte samma vilda optimism i värderingarna eller vinstprognoserna, säger han.
Hur börsen klarar resten av året, efter den skakiga inledningen, avgörs i första hand av inflationen och hur USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) – med chefen Jerome Powell – gör med åtstramningar. Arkivbild

Smittar av sig

Inflationsproblemet är i första hand amerikanskt. Men effekterna av tech-aktiernas ras känns också i många finska privatplacerares portföljer, även om de inte äger direkta aktier i bolag som Tesla.
De två största inhemska fonderna som placerar i amerikanska bolag, OP-Amerika Index och Nordea North American Enhanced med nästan 100 000 andelsägare, är till exempel starkt viktade mot tekniksektorn.
Apple, Tesla, Amazon och Microsoft finns med på listan över de fem största innehaven i bägge fonder.
Dessutom avspeglar sig händelser på den amerikanska aktiemarknaden på finska bolag, särskilt på dem som verkar inom samma sektor, säger Kivipelto.
Hennes generella råd till privatplacerare följer klassiska principer: håll dig till din plan och försök inte tajma börsens upp- och nedgångar. Det är väldigt få som lyckas med det.
– Det gäller att se över hur bra spridning man har i portföljen. Jag oroar mig inte över börsens svängningar, utan snarare över hur väl investerarnas portföljer tål risk nu då det blåser mer på marknaden.

Nasdaqs sämsta årsstart på 24 år

Nasdaqs inledning på 2022 på minus 12 procent är enligt nyhetskanalen CNBC den sämsta på 24 år. I veckan väntar en rad tunga bokslut, från bland annat Microsoft, Apple och Tesla, som kommer att prägla fortsättningen. Men mest avgörande blir enligt expertisen vad USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) gör med räntan och hur inflationen utvecklas.
Över 2 900 av Nasdaqs drygt 3 700 aktier ligger på minus i år. Här är de tio kursras som tyngt mest hittills:
Microsoft: -12,0 procent
Apple: -8,5 procent
Amazon: -14,4 procent
Nvidia: -20,5 procent
Tesla: -10,7 procent
Netflix: - 34,0 procent
Alphabet (Google): -10,1 procent
Meta Platforms (Facebook): -9,9 procent
Broadcom: -19,9 procent
Bland vinnarna på Nasdaq hittills i år sticker speljätten Activision Blizzard ut efter budet från Microsoft. Aktien har gått upp 22,3 procent. Andra spelaktier har hängt på uppåt, däribland Zynga, upp 40,5 procent, och Electronic Arts, som ligger på plus 5,4 procent.
Källa: Bloomberg

ANDRA LÄSER