Tusen sjömil och två veckor på Östersjön

Det krävdes en rekordung besättning komponerad av före detta konkurrenter för att Finland för första gången någonsin lyckades vinna havskappseglingen Nord Stream Race. Nu berättar 24-åriga Cecilia Sandman om de sömnlösa nätterna, det isande kalla vattnet och segereuforin ute på ryskt vatten.

Sofia Toroi och Cecilia Sandman ombord på ClubSwan 50 Zanoza på väg från Stockholm mot Helsingfors.
Tommi Willberg
29.09.2021 06:00 UPPDATERAD 29.09.2021 08:40
Från Kiel till Köpenhamn och vidare till Stockholm, Helsingfors och S:t Petersburg. Fyra viktiga tävlingsetapper med tuffa internationella konkurrenter från fyra olika länder. Allt detta inom loppet av två veckor ombord på en segelbåt.
Om upplägget för havskappseglingen Nord Stream Race, det längsta och mest utmanande offshore-racet på Östersjön, låter tufft hör man rätt. Lägg till att årets upplaga gick av stapeln i september i stället för juni-juli såsom tidigare år och plötsligt har man en ännu extremare helhet.
Solsken, friska sommarvindar och ljusa nätter förvandlades till kallt vatten, kraftiga höstvindar och beckmörka timmar ute på vågorna.
En annan ny faktor för i år var vinnaren som lyckades bryta den ryska dominansen: Finland, vars besättning huvudsakligen bestod av unga seglare från huvudstadsregionen och Esbo Segelförening. Inför årets upplaga av tävlingen hade Finland aldrig vunnit så mycket som en offshore-etapp. I år vann laget den första och sista etappen och totaltävlingen i samma veva.
– Det är nog jättestort, en av de största upplevelserna vi haft. Det känns helt fantastiskt. Jag tror att många av oss inte ännu heller riktigt förstår vad som hänt. Det är en extremt tuff och utmanande tävling där bara de bästa kan vinna. Precis alla i vår unga besättning gjorde ett fantastiskt jobb, berättar 24-åriga Cecilia Sandman veckan efter triumfen.

Historiskt – på många olika sätt

Den finländska besättningen var ung – den yngsta någonsin i Nord Stream Race, med en medelålder kring 25 år. Äldst var skepparen Michael Wahlroos, 33, medan Lucas Karlemo, 20, var yngst ombord. Wahlroos var samtidigt också den yngsta skepparen någonsin att vinna Nord Stream Race. Dessutom hade det finländska teamet flest kvinnor ombord i Nord Stream Races historia då Sandman hade sällskap av Sofia Toroi. Duon medverkade ombord i varje start i den tio seglare starka besättningen (laget hade sammanlagt 11 seglare).
– Vår besättning var faktiskt ovanligt ung. Det var många andra som var långt över trettio, till och med femtio år, säger Sandman.
Förstås är åldern bara en siffra. Men i de övriga besättningarna fanns inte bara äldre, utan också grymt erfarna, storsatsande och meriterade seglare.
– Det ryska laget har proffs som inte gör annat än seglar och får betalt för det. Danmark hade OS-guldmedaljören Jonas Warrer med, berättar Sandman.
42-åriga Warrer vann guld i 49er i Peking 2008 och kom femma i Tokyo tillsammans med Jakob Precht Jensen, en kompis till Sandman. Något om Warrers anseende berättar faktumet att han var en av Danmarks fanbärare i Tokyo.

"Samarbetet fungerade perfekt"

Hur kommer det sig då att en så ung besättning som aldrig tidigare tävlat tillsammans vinner över proffs och OS-guldmedaljörer? Jo, en mix av noggranna förberedelser, en liknande tävlingsfilosofi och individuell skicklighet. Dessutom känner gänget varann från junioråren – visserligen som motståndare.
Hård vind och stora vågor på väg från Helsingfors mot Ryssland.
Förberedelserna började i vintras med ESF-seglaren Anton Eklund som primus motor för projektet.
– Många av oss har tävlat mot varandra och vi har liknande tävlingsbakgrund. Vi är drillade på samma sätt och har liknande tävlingsfilosofi. Det var lätt att samarbeta. Vi hade förberett oss bra för alla tänkbara väder och situationer. Alla i vårt team är väldigt duktiga individuella seglare så vi kunde alla lära oss någonting av varandra och samarbetet fungerade perfekt, berättar Sandman.

Mörkt, kallt, regnigt – och utan sömn

Men den sista etappen var ändå något som besättningen inte riktigt hade kunnat förbereda sig för. Målgången var ute på ryskt vatten i stället för vid S:t Petersburg på grund av coronapandemin och vädret var inte precis lugnt och stilla.
Segern var inom räckhåll men Rysslands lag flåsade finländarna i nacken. Det betydde att den sista natten blev riktigt lång. I vanliga fall fick man sig ett par timmar sömn per natt. Den sista natten sov man inte en blund.
– Båten är så viktkänslig så vi hade alla på däck. Ingen av oss sov då vi visste att ryssarna inte heller sov.
Att det var blåsigt, mörkt och kallt gjorde det hela till en ännu större utmaning. På däck var besättningen iklädda flytväst och säkerhetssele eftersom en kraftig våg annars skulle ha kunnat skölja någon över bord. "Man över bord" mitt i höstmörkret kunde vara livsfarligt.
– Vi hade en vindhastighet över 24 knop (över 12 m/s) och två meter höga vågor. Det var svinkallt och regnade och efter 130 sjömil korsade vi mållinjen bara 900 meter före ryssarna, berättar Sandman som tidigare under sin karriär varit med om att vinna guld i universiaden 2019 i klassen RS21 tillsammans med systern Catharina Sandman, Oskari Muhonen och Alexander Grönblom.
Målgång mitt i natten i Stockholm.
Segerjublet blev inte långvarigt. Efter två tävlingsveckor ute på Östersjön var det bara att vända båten och köra tillbaka till Helsingfors där den trötta besättningen kunde fortsätta fira den historiska segern.

Nästa år igen?

Nu har den finländska besättningen fått smaka på sin seger i en dryg vecka och så småningom blir det dags att blicka framåt. Det första veckoslutet i oktober avslutas den inhemska Seglingsligan med finaler i Nådendal. Föreningen som vinner kniper en plats i Nord Stream Race nästa år. Esbo Segelförening och Sandman, som är dubbelmedlem då hon också representerar Nyländska Jaktklubben, hoppas upprepa bedriften.
– Att vinna är planen. Annars får vi se vad vi hittar på, säger Sandman.
Vinnarlaget 2021: Anton Eklund, Victor Mesterton, Oliver Hartas, Sam Stenman, Lucas Karlemo, boat captain Grzegorz Goździk, Cecilia Sandman, Sofia Toroi, Oskari Alho, Michael Wahlroos.

Nord Stream Race

Nord Stream Race är en 1 000 sjömil lång havskappsegling som ordnats sedan 2012 på Östersjön.
Totalt fem team från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland deltar och rutten går från Kiel via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors till Ryssland. I varje stad ordnas också en inshore-tävling.
Tävlingen seglas med ClubSwan 50-båtar byggda på Nautor i Jakobstad.
Esbo Segelförening vann finska seglingsligan förra året och kvalade därigenom in till Nord Stream Race.
Michael Wahlroos (skeppare), ESF
Anton Eklund, ESF
Victor Mesterton, ESF
Cecilia Sandman, NJK/ESF
Lucas Karlemo, ESF
Emil Lindholm, ESF
Sam Stenman, ESF
Sofia Toroi, NJK
Oskari Alho, TPS
Oliver Hartas, NJK
Noel Barkelius, WaWe