Man föll ned på tågspåret i Esbo men ingen hjälpte – "Är straffbart"

En man låg kvar på spåret i flera minuter utan att någon hjälpte honom.

Mannen träffades av tåget, men överlevde. Han låg på rälsen rätt länge utan att någon hjälpte honom.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
25.11.2022 09:50
I Alberga i Esbo föll en man från perrongen ner på spåret i slutet av oktober och träffades av ett tåg som anlände till stationen en stund senare.
Polisen misstänker inte ett brott utan det är fråga om en olycka. Polisen informerar emellertid om fallet av en annan orsak: Ingen försökte hjälpa mannen som fallit ner på spåret.
Enligt polisen befann sig ett tiotal personer på perrongen när olyckan skedde och polisen utgår från att åtminstone en eller flera såg vad som skett. En person gick till och med till kanten av perrongen och tittade ner mot mannen som låg på spåret.
"Om de som väntade på perrongen hade tittat på tavlan skulle de ha märkt att det var flera minuter till följande tåg. Polisen anser att de åtminstone skulle ha hunnit kalla på hjälp", säger kriminalöverkonstapel Kai Friman i polisens pressmeddelande.
Polisen påminner om att var och en är skyldig att i den mån det är möjligt hjälpa en person som befinner sig i livsfara. Att inte göra det kan vara straffbart och kan ge böter, eller fängelse i högst sex månader.
"Det minsta man kan göra om man märker en farlig situation på spåret är att genast ringa nödnumret 112", säger beredskapschef Arto Muukkonen vid Trafikledsverket.
Olyckan i Alberga skedde den 28 oktober. Mannen överlevde olyckan.

ANDRA LÄSER