Finland med fransk blick

En fransk dokumentär presenterar det självständiga hundraåriga Finlands historia.

Det första larmet i Esplanadparken i Helsingfors klockan nio på morgonen dagen då vinterkriget bröt ut.

Berättelsen om Finland på franska sänds i Yle Teema 5.12 kl. 20.00, repris 9.12 kl. 14.16.

Hundraårsjubileet fortsätter att synas i kanalerna; i kväll dagen innan champagnekorkarna flyger visas den franska dokumentären Une histoire finlandaise (Arte 2017) som gjorts med anledning av att det okända landet uppe i norr firar ett sekel som självständig nation. Förra veckan var det SVT som sände en på många sätt likadan dokumentär gjord av Finlandskorrespondenten Hasse Svens (kan ses i SVT Play).

Bakom den franska dokumentären står dokumentärfilmaren Olivier Horn. Båda dokumentärerna skildrar Finlands historia under självständighetstiden, med tyngdpunkt på de blodiga krigen. Också i övrigt tas samma saker upp, som tidig rösträtt för kvinnor, Kekkonen, framgångssagan Nokia och så vidare – det är den etablerade berättelsen om det självständiga Finland med andra ord. Det som skiljer dokumentärerna åt i någon mån är att Horn betonar det goda rykte Finland har på utbildningens område, och hur snabbt landet kom på fötter igen efter att ha slagits i spillror av krigen.

Programmet inleds med vackra bilder av finsk natur "som tagna ur en turistbroschyr". Men det är med studenterna, den finländska utbildningen som har så gott internationellt rykte, som dokumentären ramar in sin berättelse. Dokumentären inleds med att Horn anländer till Helsingfors en februaridag då abiturienterna åker runt på sina lastbilsflak och firar att de snart ska ta studenten – och han överraskas av den karnevalistiska yra som detta folk känt för sin stillsamhet ger uttryck för. Dokumentären avslutas med att studenterna får sina mössor under högtidliga former.

SVT-dokumentären intervjuade hundraåringar som upplevt Finlands hela självständighetstid. Den franska dokumentären är mera konventionell i sitt val av intervjuobjekt och vänder sig till den expertis som man brukar intervjua i dessa sammanhang, det vill säga främst historiker och intellektuella. Bland de intervjuade finns författaren Kjell Westö, historikern Henrik Meinander, president Tarja Halonen, journalisten Roman Schatz och författaren Sirpa Kähkönen.

Dokumentären är även textad till svenska.

ANDRA LÄSER