Ryska militärer åtalas för Clinton-hackning

Tolv ryska underrättelseofficerare åtalas i USA för att ha hackat sig in i Demokratiska partiets datanätverk under presidentvalskampanjen 2016.

Biträdande justitieministern Rod Rosenstein under fredagens presskonferens.
13.07.2018 23:00 UPPDATERAD 26.07.2018 14:37
Den särskilde åklagaren Robert Mueller väcker åtalen inom ramen för sin utredning av ryska påverkansförsök i samband med valet, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.
De tolv ryssarna anklagas för att ha "konspirerat i syfte att påverka presidentvalet 2016", säger biträdande justitieminister Rod Rosenstein vid en presskonferens. De pekas ut som agenter vid den ryska underrättelsetjänsten GRU.
Elva av dem uppges de ha varit direkt inblandade i arbetet med att hacka sig in i datorer som tillhörde partiet Demokraterna och dåvarande presidentkandidaten Hillary Clintons valkampanj. Informationen som de kom över där spred de sedan på nätet enligt justitiedepartementet. En av dessa elva samt den tolfte åtalade anklagas för att ha försökt hacka datorer som tillhör valmyndigheter.
Rod Rosenstein säger att de åtalade var i kontakt med ett antal amerikanska medborgare i samband med detta arbete. Inga amerikaner anklagas dock för inblandning i något av brotten i åtalen.
Rosenstein informerade den amerikanske presidenten Donald Trump om åtalen tidigare i veckan. Bara några timmar innan åtalen offentliggjordes på fredagen sade Trump att Robert Muellers utredning är "en riggad häxjakt" – som skadar USA:s relation till Ryssland.

Snart: Putin-möte

Om tre dagar ska Trump träffa sin ryske kollega Vladimir Putin vid ett första officiellt toppmöte i Helsingfors. USA:s president lovar att han ska lyfta frågan om rysk inblandning vid presidentvalet.
– Jag kommer absolut, och rakt, att ställa frågan och förhoppningsvis kommer vi att ha en god relation till Ryssland, säger Trump vid en presskonferens i Storbritannien, där han är på besök.
Enligt Rysslands utrikesdepartement syftar åtalen till att förstöra stämningen inför mötet. Det hävdar också att det inte finns några bevis mot de tolv ryssarna.
Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, säger i ett uttalande att åtalen är "ytterligare bevis för det som alla utom presidenten tycks förstå: President Putin är en motståndare som lade sig i våra val för att hjälpa president Trump att vinna". Han uppmanar Donald Trump att ställa in mötet i Finland.

ANDRA LÄSER