Finskt företag testade fyradagarsvecka – men fastnade för en annan modell med ”nästan bara fördelar”

Det finska spelbolaget Fingersoft testade fyradagarsvecka, men upptäckte snabbt att sex timmars arbetsdag är en mycket bättre modell. – Förkortad arbetstid har nästan bara fördelar, säger bolagets vd Jaakko Kylmäoja.

Hitta en modell som passar just ert företag, det finns inga schablonlösningar. Det rådet ger Jaakko Kylmäoja, vd för Fingersoft, till andra företag som vill pröva på minskad arbetstid. 
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
26.02.2023 05:02 UPPDATERAD 27.02.2023 06:58
Debatten om en fyradagarsvecka går het. I veckan publicerades resultaten av en brittisk studie som var överväldigande positiv. Här hemma går Socialdemokraterna till val med ett löfte om ett omfattande finskt försök med minskad arbetstid. 
De flesta ekonomer anser däremot att det är befängt att övergå till en kortare arbetsvecka. Med en åldrande befolkning skulle Finland i stället behöva öka både produktionen och den arbetsföra befolkningens arbetstimmar.
Timo Anttila, föreläsare vid Jyväskylä universitet, skrev sin doktorsavhandling om minskad arbetstid 2005 och har följt diskussionen ända sedan dess. 

ANDRA LÄSER