Efter kapningen – Grankulla stads e-postserver nere hela veckan

I torsdags kapades Grankulla stads e-postserver och flera bluffmejl sändes ut från stadens e-postadresser. E-postservern förblir avstängd under hela den här veckan medan en ny server installeras, säger stadsdirektören.

– Vi vågar inte ta i bruk den e-postserver vi tidigare använt efter den här attacken, säger Grankulla stadsdirektör Christoffer Masar.

Efter att Grankulla stads e-post kapades förra veckan har e-postservern varit avstängd som en försiktighetsåtgärd.

– E-posten kommer att vara ur bruk hela den här veckan. Orsaken är att vi måste bygga en ny e-postserver. Det är inte helt säkert vad som har hänt med den gamla men vi vågar inte riskera något och ta i bruk den. Därför drar det här ut på tiden och betyder att vi tyvärr är utan e-posten den här veckan också. Det är inte en helt ideal situation år 2022, säger Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar.

Efter att den nya servern installerats kommer stadens anställda att få tillbaka sina gamla e-postadresser. Innan dess kan man nå stadens anställda via telefon.

Vem som står bakom attacken är fortfarande oklart.

– Både vår egen it-avdelning och utomstående utreder fortfarande. Det är inte säkert ifall man någonsin kommer att få reda på allt, men åtminstone försöker man få en uppfattning av hur de lyckades komma in i e-postservern, säger Masar.

Han är inte medveten om att liknande attacker skulle ha utförts i andra kommuner i Finland under den senaste veckan.

ANDRA LÄSER