Karin Cederlöf invald på första försöket

En av SFP:s nya fullmäktigeledamöter i Esbo är juristen Karin Cederlöf.

Karin Cederlöf tog en plats i Esbo stadsfullmäktige.
Niclas Lönnqvist
13.06.2021 22:30 UPPDATERAD 14.06.2021 02:46
Juristen Karin Cederlöf (SFP) från Gäddvik tog en plats i Esbo fullmäktige. När 100 procent av rösterna var räknade hade Cederlöf samlat 1000 röster, vilket var näst flest röster bland SFP:s kandidater i Esbo efter Christina Gestrin.
– Det här var mer än vad jag hade hoppats på eftersom jag är första gången med i ett val, säger Cederlöf.
Hon har fört en lång kampanj som inleddes redan i fjol. Största delen av hennes kampanj har gått ut på att locka väljare genom sociala medier.
– Visst har sociala medierna haft en stor betydelse när man inte kunnat föra kampanj på traditionellt sätt. Jag har haft ett väldigt aktivt kampanjteam som hjälpt mig. Det är först under de sista veckorna som jag fört kampanj på gator och torg.
Karin Cederlöf är en naturmänniska och för henne står miljön och naturen nära.
– I Esbo har det funnits konflikter när byggandet inte tillräckligt beaktat naturvärden. Jag tycker att Esbo har en fin natur som vi ska värna om. Vi behöver bostäder i Esbo, men det får inte ske på bekostnad av naturen. Jag har också haft äldres rättigheter och service för äldre som ett centralt tema, vilket jag tror att har bidragit till en del röster, säger Cederlöf.
Strandpromenaden i Esbo är ett av Cederlöfs favoritställen i Esbo.
– På Strandpromenaden har jag också fört mycket av min kampanj. Det är ställe där jag gärna promenerar, säger Cederlöf.

Samlingspartiet etta

Samlingspartiet fortsätter som etta i Esbo samtidigt som De Gröna förlorade. När 100 procent av rösterna var räknade hade Samlingspartiet 28 platser i fullmäktige, vilket är en ökning med 2 platser i jämförelse med valet 2017. De Gröna tappade sina positioner och får 14 mandat, vilket är 3 platser färre än i förra kommunalvalet. SDP har haft 10 platser i fullmäktige och behöll dem.
Sannfinländarna har haft 7 platser i fullmäktige och ökade med ett mandat. SFP har haft 6 platser och håller de platserna. Vänsterförbundet, Centern och Rörelse Nu får alla 2 platser i Esbo stadsfullmäktige. KD gick framåt och fick 3 mandat.
Röstmagneter i Esbo är Kai Mykkänen (Samlingspartiet) och Maria Guzenina (SDP).

ANDRA LÄSER