Pasi Mustonen lämnar damlejonen efter OS – Juuso Toviola ny tränare

Nu är det klart: Pasi Mustonen lämnar posten som damlejonens tränare efter OS i Peking nästa år. Juuso Toivola tar över efter Mustonen, hans kontrakt gäller för 2+2 år.

Juuso Toivola tar steget från att vara assisterande tränare till ansvarig tränare för damlejonen efter OS i Peking.
Filip Saxén
02.06.2021 11:44 UPPDATERAD 02.06.2021 12:04
Pasi Mustonen har lyfta Finlands damlandslag i ishockey till nya höjder under sin period som landslagstränare. Mustonen tog över efter att damlejonen misslyckats i OS 2014 i Sotji.
Under Mustonens ledning har lejonen vunnit ett OS-brons (2018), ett VM-silver (2019) och två VM-brons (2015 och 2017). Bara en gång har damlejonen blivit utan medalj i mästerskap under Mustonens ledning.
Men efter OS i Peking nästa år blir det nya krafter bakom bänken då Juuso Toivola tar över ansvaret som tränare. Toivola har ett långt förflutet inom damhockeyn och inom landslagsverksamheten då han fungerat som assisterande tränare i Mustonens team och tidigare varit ansvarig tränare för U18-laget. han fungerar för tillfället också som tränare för ligalaget RoKI från Rovaniemi.
"Laget har tagit stora steg framåt under Mustonens ledning och det är fint att vi kan få kontinuitet i det arbetet med Toivola", säger damlejonens general manager Tuula Puputti i ishockeyförbundets pressmeddelande.
Puputti berättar att det fanns ett stort intresse för tränarposten och att förbundet fick förfrågningar både från Finland och internationellt.
"Toivola sitter med i damligans ledningsgrupp och känner till damhockeyn och aktörerna inom damhockeyn otroligt väl och jag tror att vi kan utveckla den inhemska ligan genom det här valet", säger Puputti.
Toivola själv ser fram emot att först få vara en del av Mustonens tränarteam i VM i augusti och sedan i OS för att efter det själv ta över ansvaret för laget.
"Jag uppskattar att jag får vara med och fortsätta den här processen. Landslagets uppgift är att stödja och leda de som vill utvecklas mot världstoppen. Tiden får utvisa vilka möjliga förändringar som eventuellt sker. Men nu är fokus på kommande säsong med två mästerskap", säger Toivola.
Finlands damlandslag i ishockey får med andra ord fortsätta vänta på sin första kvinnliga tränare. Under de senaste åren har Mira Kuisma och Saara Niemi funnits med i diskussionerna och spekulationerna om vem som tar över efter Mustonen. De två får fortsätta vänta på att ishockeyförbundet ska gå samma väg som Bollförbundet och välja en kvinna till tränare.
Kanske tiden är moget för ett sådant val då Toivolas kontrakt går ut.

ANDRA LÄSER