Nästan 20 cm snö i Helsingfors på bara några dagar – så här mycket mer kan det komma i dag

På flera ställen i Helsingfors ligger det ett närmare 20 centimeter tjockt snötäcke på marken och mer är att vänta. 

Plogbilarna är i farten när snöfallet bara fortsätter i Helsingfors. Arkivbild.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
08.12.2022 08:15 UPPDATERAD 08.12.2022 09:37
I Kajsaniemi i Helsingfors fanns det på torsdagsmorgonen 19 centimeter snö och liknande mängder uppmättes i Gumtäkt, där snötäcket var 22 cm och i Hagalund i Esbo, där det var 19 cm. Sedan måndagen har det fallit närmare 15 cm snö, rapporterar Anna Latvala, jourhavande meteorolog på Foreca.
– Det är ingen ovanligt stor mängd. Det som behövs är ett ordentligt lågtryck. Nu har ju inte heller havet frusit än, vilket ökar luftfuktigheten. Men visst har det kommit mycket snö tidigt in på vintern, säger Latvala.
Det ligger ett lågtryck över Finland, som fällt nästan 15 centimeter snö över stora delar av landet. Snöfallen fortsätter i dag. Mest snö kommer det på torsdagsförmiddagen, sedan mattas snöfallen av.
– De mest kraftiga snöfallen är förbi. Under följande sex timmar kommer det cirka 2–3 cm snö i södra Finland, säger Anna Latvala.
Det är dåligt väglag i södra Finland. På onsdagskvällen larmades räddningsverket till tre krockar inom kort tid.
– Det var frågan om körningar på infarter och avfarter, men inga personer skadades i olyckorna. Det blev bara plåtskador. Nu på torsdagen har det varit lugnare och folk verkar köra försiktigt, säger Sami Lappalainen, jourhavande brandmästare i Helsingfors.

ANDRA LÄSER