Finlandssvenska idrottare att hålla koll på under späckat mästerskapsår

Den kommande friidrottssommaren bjuder både på junior-EM i Esbo och VM i Budapest. Petra Stenman, friidrottstränare och sportchef för Svenska Finlands Idrott (SFI), ser finlandssvenska framgångar fullt möjliga.

20-åriga Emilia Karell är ett finlandssvenskt namn att hålla koll på under friidrottssommaren 2023.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
20.05.2023 14:05
Den stundande friidrottssommaren kommer vara späckad av mästerskap. VM i Budapest är en given höjdpunkt på den stora scenen men finländarnas blickar kommer före det att vändas mot Esbo där U23-EM går av stapeln i medlet av juli.
Förra sommaren var en blåvit succé för de finländska storstjärnorna, likaså inomhus-EM i vintras. Sett ur ett finlandssvenskt perspektiv har sommaren 2023 också ingredienser att bli hur kul som helst.
– Där finns ju många höjdpunkter beroende hur man tänker. VM i Budapest, U23-EM i Esbo på hemmaplan och U20-EM i Jerusalem. Det är tre tävlingar som jag kan räkna med att vi har SFI-framgångar i. Det är ett intressant år och en viktig sommar för EM nästa år ordnas redan i början av juni. Det innebär att resultatgränserna måste göras i år, säger Petra Stenman, friidrottstränare och sportchef för Svenska Finlands Idrott (SFI).
Av SFI-idrottarna är häcklöparen Viivi Lehikoinen ett namn att följa i VM men Stenman lyfter också fram Borgå Akilles-löparen Sara Lappalainen samt österbottningarna Nathalie Blomqvist och Camilla Richardsson som idrottare att hålla ögat uppe för på löpbanan.
Richardsson är intressant på många sätt då den stundande sommaren kan bli hennes sista på löpbanan. Planen är att det är maraton som gäller från och med nästa säsong som utöver EM också bjuder på OS i Paris.
– Få se vilken sträcka som blir Camillas bravur i år, säger Stenman.
Camilla Richardssons satsning på maraton blir intressant att följa.
Bland herrfriidrottarna, där spetsen är smalare än på damsidan, finns några namn som Stenman lyfter fram.
– (IF Sibbo-Vargarnas) Eljas Aalto har sadlat om till 400 meter och har hela tiden gått framåt med sin snabbhet. Det som inte riktigt noterades förra sommaren var att vi har vissa SFI-idrottare i Sverige: exempelvis (Borgå Akilles) Viktor Thor som löpte SFI-rekordet 10,47 på 100 meter. Han är ett intressant namn i det svenska landslaget.
Viktor och tvillingbrorsan William Thor har dubbelt medborgarskap men representerar grannlandet internationellt.
Innanför löpbanan, på stavhoppsplatsen, följer Stenman Esbo IF:s Saga Andersson med förhoppningar om fortsatt utveckling. 23-åringen klarade 444 i inomhus-FM och siktar säkert på höjder norr om 450 i sommar.

Blomqvist, Karell och U23-EM

Tillbaka till U23-EM i Esbo den 13-16 juli. Två finlandssvenska namn som sticker fram ur massan är medeldistanslöparen Blomqvist, som avslutar sin juniorkarriär med hemmamästerskap, och Sjundeå IF:s spjutkastare Emilia Karell.
Nathalie Blomqvist visade framfötterna i inomhus-EM i Istanbul i mars. 
Karell, som ännu är bara 20 år gammal, har redan kvalat in då hon satte nytt finländskt juniorrekord inomhus i 22-årsklassen med en spjutbåge på 56,43 meter i Pajulahti i mars. I fjol var hon åtta i U20-VM.

Kan vi till och med prata om medaljkandidater?

– Det är svårt att säga, det beror förstås på motståndet också. Men nog ligger de ju i toppen med bra prestationer. Det kan man inte sticka under stol med, säger Stenman.
En knapp månad efter hemmamästerskapet i Esbo är det U20-åldersklassens EM i Jerusalem. Framgångspotential finns också där, men de yngre juniorklasserna är svårtippade.
– Det är en åldersklass där mitt i allt någon kan ploppa upp, klara gränser och kvala in. Det är alltid roligt med de yngre klasserna och det kommer säkert ske i år också, säger Stenman.
För att plocka fram en intressant SFI-friidrottare i den yngre juniorklassen hittas en sådan i det svenska landslaget: Nora Lindahl, 18. I Finland representerar hon HIFK och har i år redan hunnit slå SFI-rekord i 19-årsklassen både på 60 och 200 meter inomhus och på 100 meter utomhus. Hon innehar också SFI-rekordet på 200 meter utomhus i sin åldersklass. Som en liten kuriosa: pappa Markus Lindahl (HIFK) är också dubbel SFI-rekordhållare i 19-årsklassen på sprintsträckorna på utomhusbana.

ANDRA LÄSER