Helsingfors förbereder sig för Trump-Putin-mötet

Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin hålls i Helsingfors den 16 juli.

USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin kommer att mötas i Helsingfors.
President Sauli Niinistö fick förra veckan en gemensam preliminär förfrågan från hög tjänstemannanivå i Ryssland och USA om att ordna ett möte i Helsingfors.
– Finland har konsekvent främjat dialog i internationella relationer. Under det gångna året har vi varit värd för bland andra USA:s och Rysslands biträdande utrikesministrar och kommendörerna för ländernas försvarsmakter. Mötet mellan presidenterna är en naturlig fortsättning på det här och tar dialogen till en högre nivå, enligt en kommuniké från president Niinistö.
Diskussionsämnena för mötet preciseras under de kommande två veckorna.
– Men på agendan finns säkert det internationella läget som helhet och förhoppningsvis också vapenkontroll och nedrustningsfrågor. Även små framsteg för att minska på spänningarna vore i allas intresse, meddelar Niinistö.

Niinistö ska diskutera säkerheten i Östersjön

– I mina egna diskussioner med presidenterna kommer jag att lyfta fram vår oro över det spända läget i Östersjön, våra arktiska mål, i synnerhet att bekämpa kolutsläpp tillsammans.
Innan mötet i Helsingfors ska Trump besöka Natotoppmötet i Bryssel den 11-12 juli. Följande dag, den 13 juli besöker Trump Storbritannien och söndagen den 15 juli ska Putin bevittna finalmatchen i fotbolls-VM i Moskva.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori hälsar de två presidenterna att Helsingfors är en välfungerande, öppen och pålitlig stad som erbjuder optimala faciliteter för möten av alla de slag.
Samtidigt kavlar Helsingforspolisen upp ärmarna och tar itu med förberedelserna inför mötet. Polisen ansvarar för säkerheten både på själva mötesplatsen och vid de ställen där de utländska gästerna inkvarteras. Dessutom dirigerar polisen trafiken under mötesdagen.
– Helsingforspolisen har stor erfarenhet av att ordna betydande statsbesök. Den snäva tidtabellen i kombination med att det råder semestertider är en utmaning, men vi har satt i gång arbetet, säger biträdande polischef Heikki Kopperoinen.
Helsingforspolisen får hjälp av försvarsmakten.
Toppmötet innebär förutom en anstormning av ryska och amerikanska tjänstemän att utländska journalister kommer att vallfärda till Helsingfors. På torsdagseftermiddagen två timmar efter att beskedet om mötesdagen kablades ut, var 98 procent av hotellrummen med tre stjärnor eller fler i centrala Helsingfors bokade för mötesdagen, enligt en av de största hotellbokningssajterna.
Mötet mellan de två presidenterna kommer att ta åtskilliga timmar, uppger Jurij Usjakov, högt placerad tjänsteman i Kreml för nyhetsbyrån Tass. Usjakov säger också att det är mycket sannolikt att de två presidenterna kommer att träffas mitt under dagen och att det kommer att hållas tête-à-tête, det vill säga ett förtroligt samtal på tu man hand mellan presidenterna. Dessutom blir det någon form av protokolltillställning och en arbetsfrukost varpå det hålls en gemensam presskonferens, avslöjar Usjakov om programmet.
Relationerna mellan USA och Ryssland har ansträngts av Moskvas annektering av Krim, dess inblandning i kriget i östra Ukraina, oenighet kring Syrien och anklagelser om påverkansförsök på det amerikanska presidentvalet.

ANDRA LÄSER