Nej, det är inget nytt Malm – men nu växer Helsingfors-East i Pyttis

På en tallmo i Pyttis, intill E18 växer en flygplats av en helt ny generation. Det nya fältet Redstone räknar med stöd av Finlands jaktplansaffär och det står klart: Det här är inget nytt Malm.

– Vi har satellitstyrd inflygning och kommer att skaffa oss fjärrstyrd flygledning, säger Esa Korjula som basar för ett innovativt nytt flygplatskoncept i Pyttis.
27.08.2020 20:01 UPPDATERAD 27.08.2020 21:57
Vid avfarten från motorvägen mot Sankt Petersburg, i Pyttis kyrkby, stiger ett rött damm från schaktmaskiner över tallmon. Det nya flygfältet i Pyttis får sin bana förlängd till professionella 1 600 meter.
Kurvan i vägrampen ser för någon sekund ut som samma motorvägs krök längre bort mot Helsingfors, den i Jakobacka där man på väg in mot centrum plötsligt ser ut över Malm – den tynande, historiska flygplatsen som ska läggas ner.
Det röda graniten i Pyttis har gett namn åt flygplatsen. Den heter Redstone och har under ledning av flygentusiasten Esa Korjula etablerats här sedan de sista planerna för att hitta en framtid för historiska Malm säckade ihop för drygt fem år sedan.

ANDRA LÄSER