Svårare för företag och kapital att lämna Ryssland

Omkring två tredjedelar av de finländska företag som har eller har haft verksamhet i Ryssland har lämnat landet. Men det blir allt svårare att få hem tillgångar och pengar från öst.

De västliga sanktionerna orsakar problem för den ryska ekonomin. Vissa forskare anser att den bild till exempel den ryska centralbanken målar upp ändå är för rosig.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
21.08.2022 05:00
Rysslands ekonomi har under årets första sex månader inte backat riktigt så mycket som många ekonomer spådde då kriget i Ukraina började. Sanktionerna biter, men det tar ett tag innan det syns i den ekonomiska statistiken.
Den ryska federationens budget­inkomster sjönk ändå rekordmycket i juli jämfört med inkomsterna för ett år sedan, visar färska siffror från det ryska finansministeriet. Nedgången var hela en fjärdedel jämfört med juli i fjol och för första gången sjönk också de skatter och tullar federationen uppbar på olje- och gasexporten.
Samtidigt har också exporten av både olja och gas minskat. Gasbolaget Gazproms produktion har under början av året mellan januari och juli minskat med omkring 12 procent och exporten till Europa har minskat med hela 35 procent. De höga gaspriserna har ändå gjort att Gazproms intäkter inte fallit.

ANDRA LÄSER