Även nutidsdansen har en historia – nu går Tero Saarinens soloverk vidare till en ny generation

Att välja dansen är ett politiskt val i sig, att förmedla budskap utan ord. Så säger koreografen Tero Saarinen, som befinner sig mitt i en spännande transmissionsprocess, där hans ikoniska soloverk Hunt ges vidare till två yngre dansare.

Tero Saarinen och Auri Ahola har samarbetat flera gånger tidigare, bland annat i Saarinens verk Mariage, även det till musik av Igor Stravinsky.
23.01.2022 06:02
– Just så, som om du rörde dig under vatten. Låt huden tala...
Auri Ahola tar spjärn med fötterna mot golvet och låter kroppen leva ända ut i fingerspetsarna. Tero Saarinen instruerar och uppmuntrar, medan Ahola smakar på rörelserna mitt i Tero Saarinen Companys danssal i Kabelfabriken. Musiken skvalar i högtalarna, men inte Igor Stravinskys Våroffer utan något helt annat – enligt Saarinen gör det gott att frigöra sig från verkets slutliga musik under processens gång.
Vi har kommit för att följa repetitionsprocessen och fundera kring vad som händer då ett dansverk förs vidare till nästa generation. Till skillnad från bildkonst eller litteratur kan dansens historia te sig svår att få grepp om, många dansverk framförs en kort tid för att sedan försvinna för alltid. En inspelning är bara en blek kopia.

ANDRA LÄSER