Sydsudan på randen till total kollaps – kyrkorna vädjar om hjälp

Svältrisken kvarstår, våldet fortsätter, hjälparbetare försvinner och fredssamtal skjuts fram. Inbördeskriget i Sydsudan är en humanitär katastrof med etniska förtecken.

En kvinna, Stella, svalkar sin ettåriga dotter Isha på gården till Sydsudans enda barnsjukhus i huvudstaden Juba. Det långvariga kriget och matbristen har ökat risken för undernäring med följdsjukdomar. Unicef bedömer att en kvarts miljon barn svävar i livsfara.
Efter fyra och ett halvt år av inbördeskrig fortsätter de dåliga nyheterna att dugga tätt i världens yngsta självständiga stat. FN uppger att tio hjälparbetare försvann i Sydsudan förra veckan. Det var andra gången i april och tredje gången på ett halvår som hjälparbetare kidnappades.
Kriget bröt ut i december 2013 sedan presidenten Salva Kiir anklagat vicepresidenten Riek Machar för försök till statskupp. Kiir hör till den etniska gruppen dinka medan Machar är nuer. Regeringsstyrkorna beskylls för attacker mot nuer och andra etniciteter, nuerna för attacker på dinka.
Det finns uppgifter om att nuer i flyktingläger inte vågar röra sig utanför lägret med risk för livet, och att det ökar frustrationen ytterligare. Samtidigt finns det sydsudaneser som anser att folkslagen måste kunna fungera som en nation. Landet blev självständigt 2011, men de etniska konflikterna är mycket äldre än så.
Under kriget har hundratusentals människor mist livet och hela byar har ödelagts. Omkring 4 miljoner har tvingats fly, över 1 miljon till grannlandet Uganda. Flyktingkrisen är den största och inbördeskriget det blodigaste Afrika upplevt sedan folkmordet i Rwanda.
Fredssamtal pågår, men trots flera avtal om vapenvila fortsätter striderna. Den senaste rundan av fredssamtal skulle ha hållits i slutet av april, men sköts fram till maj eftersom kommissionen som övervakar situationen behövde mer tid för överläggningar mellan parterna.
Sydsudan är världens yngsta självständiga stat. Landet skildes från Sudan 2011 efter långvariga våldsamheter, men humanitärt och människorättsligt har situationen inte blivit bättre.
Krigsförbrytelser har konstaterats vid flera tillfällen. De sydsudanesiska kyrkorna uttryckte nyligen sin oro för att människorättssituationen försämras konstant. Enligt kyrkorna begår både regeringsstyrkorna och rebellgrupperna fruktansvärda brott som avrättningar av civila och massvåldtäkter, där även barn drabbats.
Kyrkorna vädjar till det internationella samfundet att inte överge Sydsudan, utan att jobba för en lösning och ställa de skyldiga till svars eftersom våldet annars eskalerar. FN:s specialrådgivare för förhindrande av folkmord Adama Dieng sade nyligen att parterna "inte får gömma sig bakom fredssamtal för att skydda krigsförbrytare".
I vintras beräknade FN att 7,1 miljoner sydsudaneser löper risk för otillräcklig livsmedelstillgång i maj, och att 155 000 av dem står inför en regelrätt svältkatastrof. Unicef varnar för att 250 000 barn svävar i livsfara.
ANDRA LÄSER