Skjutning på gaybar i Oslo betraktas som islamistiskt terrorbrott – Norge höjer terrorhotnivån

Två personer dödades i en skottlossning på en populär bargata i centrala Oslo. Ytterligare ett tjugotal personer skadades, varav flera allvarligt. Polisen utreder skjutningen i Oslo som ett islamistiskt terrorbrott. Lördagens prideparad har ställts in, rapporterar norska medier.

Många har dykt upp för att visa sitt stöd efter skottlossning i centrala Oslo där två personer dödades och 21 skadades.
25.06.2022 07:20 UPPDATERAD 26.06.2022 06:52
Strax efter klockan 01 på natten mot lördagen lokal tid larmades polisen om skottlossning vid på en populär bargata i centrala Oslo. Fem minuter senare kunde en misstänkt gärningsman gripas.
Den gripna misstänkta gärningsmannen är norsk medborgare, bosatt i Oslo och tidigare känd av polisen, men inte för någon grövre brottslighet. Enligt NRK är mannen född i Iran.
Under lördagseftermiddagen meddelade den norska säkerhetspolisen PST på en pressträff att man höjer terrorhotnivån från moderat till extraordinär, rapporterar bland andra NRK. Säkerhetspolisen säger att man känt till den misstänkta gärningsmannen sedan 2015 och att han har kopplingar till extrem islamistisk miljö.

Misstänkt terrorbrott

Anledningen till att mannen misstänks för terrorbrott är enligt polisen en samlad bedömning och att man har skäl att tro att han haft avsikt att sprida rädsla bland befolkningen.
Under veckan har pridefirandet pågått i Oslo och en av barerna där skjutningen ägde rum, London pub, är en välkänd gaybar. Polisen uppger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om ett hatbrott, men säger också att flera tänkbara motiv utreds, bland annat psykisk ohälsa.
– Vi har inte fastställt någonting, säger Christian Hatlo vid Oslopolisen.
I nuläget misstänker man inte att det funnits andra gärningsmän på platsen, men utesluter inte att det kan finnas andra inblandade.
– Det är viktigt att klargöra om det finns eventuella medhjälpare eller andra som planerar något nytt, säger Christian Hatlo.
Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till Verdens Gang att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnesuppgifter ska ett stort antal skott ha avlossats.
Blommor och prideflaggor har placerats utanför baren där skottlossningen skedde natten mellan fredag och lördag.

Minst 19 skadade

Förutom de två döda har tio personer fått allvarligare skador och elva lättare skador, enligt polisen. Under lördagen är en omfattande insats på plats i Oslo.
– Vi gör det vi kan för att skydda befolkningen i Oslo och har satt in alla tillgängliga resurser i dag, säger Tore Soldal vid Oslopolisen.
Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.
En av adresserna som genomsöks är den misstänkte gärningsmannens bostad.
– Vi har tekniker där som gör undersökningar, säger Roger Hjertø vid Oslopolisen till NTB.
Polisen klassade till en början skjutningen som en så kallad plivo-händelse, vilket innebär pågående dödligt våld. Ett stort område runt brottsplatsen har spärrats av och ögonvittnen ombads kort efter händelsen att samlas på ett närliggande hotell.
Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen.
Tekniska undersökningar, förhör av vittnen och husrannsakningar på flera platser utförs av norska polisen på lördagen.

Prideparad ställs in

Prideparaden i Oslo skulle egentligen ordnas på lördagen men det stora årliga evenemanget ställdes in, rapporterar bland annat TV2 Nyheter.
– Vi är chockade och har fått besked att polisen beordrat att ställa in, säger Prides ansvariga Inger Kristin Haugsevje till kanalen.
Pride-arrangörens presschef Rohan Sandemo Fernando uppger för VG att organisationen har tillsatt krispersonal efter den chockerande händelsen. Prideparken i centrala Oslo och de evenemang som planerats på lördagen ställs också in, på order av polisen.
Trots avrådan från polisen tågade en spontan prideparad med flera hundra personer på Oslos gator, rapporterade flera norska medier.
– Vi är här, vi är queer, vi kommer inte försvinna, ropar deltagarna och möts av jubel från åskådare, rapporterar Dagbladet.
Trots polisens avrådan och att Oslo Pride meddelat att prideparaden ställs in har många människor samlats för en spontan parad i centrala Oslo.

Kung Harald "förfärad"

Norges kung Harald säger i ett uttalande att han och kungafamiljen sänder varma tankar till alla de som känner sig rädda, oroliga eller är i sorg.
"Vi måste stå enade om att försvara våra värderingar: Frihet, mångfald och respekt för varandra. Vi måste fortsätta stå upp för att alla människor ska få känna sig trygga", skriver kung Harald.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar i ett inlägg på Facebook dådet för "grymt" och "djupt omskakande".
"Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vad som låg bakom den här förfärliga handlingen, men till alla hbtq-personer som nu är rädda och sörjer vill vi säga att vi står alla tillsammans med er i det här", skriver han.
Landets justitieminister Emilie Enger Mehl säger till VG att hon får löpande uppdateringar från polisen om dådet.
– Det här är en mycket allvarlig händelse som skakar om oss alla. Mina tankar går till de döda och skadade och alla som berörs, säger hon till VG.

Finländska toppolitiker fördömer attacken

Också statsledningen i Finland har uttryckt sina kondoleanser.
"Jag är djupt chockad och ledsen över terrordådet i Oslo i går kväll. Finland fördömer terrorism i alla dess former och yttringar", skriver president Sauli Niinistö på Twitter.
"Våra tankar går till offrens familjer och närstående. Det finns ingen plats för terrorism och vi fördömer dessa handlingar på det starkaste sätt", skriver statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter.

ANDRA LÄSER